Webbläsaren du använder är inte kompatibel. Välj en annan webbläsare för att få ut det bästa av vår webbplats.

Företaget Linde Material Handling

Om oss
Besökare i Lindes huvudkontor i Aschaffenburg

Linde - Din partner inom materialhantering

Linde Material Handling är en av världens ledande tillverkare av truckar och leverantör av intralogistiklösningar. I 50 år har vi flyttat fram gränserna med innovativa lösningar för våra kunder. Vi erbjuder produkter och tjänster som syftar till att skapa en säkrare och effektivare materialhantering – från säkerhetslösningar, kundanpassade truckar och automation till fleet management och begagnade truckar.

Fakta

Dieseltruck flyttar gods på flygplats

Vi finns för dig – överallt

  • Världen runt jobbar över 13 000 personer för Linde. I Sverige har vi över 500 anställda.
  • Linde lyssnar på kundens behov och skräddarsyr unika lösningar.
  • 300 servicetekniker och 20 verkstäder runtom i Sverige servar kunderna och ger maximal tillgänglighet för truckar och lösningar
  • Vårt centrallager för reservdelar garanterar snabba leveranser

Profil

Linde Material Handling är en av världens ledande tillverkare av truckar. Sedan 2006 tillhör Linde KION Group, världens näst största tillverkare av truckar och en ledande leverantör av automationslösningar för intralogistik.

Linde står för kvalitet genom hela kedjan för materialhantering. Vi utvecklar högklassiga intralogistiklösningar åt våra kunder. Det märks i allt från design och prestanda till innovativa lösningar som gör kundens verksamhet kostnadseffektiv och lönsam. Lösningarna innefattar el- och dieseltruckar, fleet management-system, automation, förarstöd, finansieringstjänster, och truckutbildning. Truckarnas höga kvalitet stöds av en lika hög servicenivå. En rikstäckande serviceorganisation med över 300 välutbildade servicetekniker arbetar nära våra kunder – en garanti för hög tillgänglighet.

Lindes trucksortiment är unikt. Det omfattar omkring 80 modellserier med upp till 20 varianter i varje serie och cirka 9 000 utrustningstillval. Med detta modulsystem tillverkar Linde truckar och truckflottor som anpassas exakt efter kundens krav för transport, lagring, plockning och stapling.

Prestanda

Skapa värde tillsammans

Digitala lösningar, automation och kundanpassningar har blivit standard inom intralogistik. Denna tekniska utveckling påverkar olika företag på olika sätt – och gör att efterfrågan på anpassade truckar hela tiden ökar. På Linde hjälper vi våra kunder att anpassa truckflottan efter varje kunds individuella behov. Genomtänkta lösningar skapar mervärden som gör materialhanteringen praktisk och effektiv.

Produktivitet, säkerhet och ergonomi är viktiga faktorer i det arbetet

Effektivitet

Effektiva truckar är nyckeln till effektiv logistik. Hög produktivitet och tillgänglighet skapar lönsamhet i hela logistikkedjan. Den som väljer Linde kan känna sig trygg – Linde är alltid en lönsam investering.

Säkerhet

Linde Material Handling arbetar ständigt med att utveckla nya säkerhetslösningar för att skydda förare och gods. Det är ett led i vår nollvisionsfilosofi – för en framtid med säkrare materialhantering.

Ergonomi

Truckförare är värda den bästa komforten med detaljer som gör en arbetsdag till en bra dag. Linde utvecklar ergonomi i världsklass – det gör att både truckar och förare presterar så bra som möjligt.

Kvalitet

Linde vill alltid överträffa kundens förväntningar. I enlighet med vår verksamhetspolicy ska våra produkter och tjänster förknippas med bästa kvalitet, tillgänglighet och kostnadseffektivitet. För att uppnå kvalitet har vi bland annat ett omfattande ledningssystem och arbetar aktivt med miljö- och hållbarhetsfrågor. En ISO-certifierad verksamhet och certifierade fabriker i Europa är en del i detta.

Historia

Linde Material Handling är ett internationellt företag med nio produktions- och monteringsfabriker runt om i världen, och ett globalt sälj- och servicenätverk i fler än 100 länder. Företagets rötter härstammar från 1904 då Hugo Güldner, Georg von Krauss och Carl von Linde grundade Güldner-Motoren-Gesellschaft i München. Tre år senare flyttade företaget till Aschaffenburg, där Lindes huvudkontor ligger idag. Namnet Linde kom in i bilden 1929 när Güldner-Motoren-Gesellschaft blev uppköpt av Linde's Eismaschinen AG, som grundades av Carl von Linde 1879. De första truckarna med hydrostatisk drift, en av Lindes tekniska innovationer, utvecklades 1955. Den första motviktstrucken med denna drivning kom 1960 och var startskottet till Lindes framgång som en av världens största tillverkare av motviktstruckar.

I Sverige lades grunden till nuvarande Linde 1954 när Fritz Milenz Försäljnings AB bildades, Företaget sysslade med motorrenoveringar samt försäljning och service av mobilkranar och industrilok. Sex år senare utökades verksamheten med begagnade gaffeltruckar. År 1974 startade importen av Lindes motviktstruckar och de tyska truckarna fick fotfäste på den svenska marknaden. Samarbetet fördjupades ytterligare 1997 när Milenz såldes till Linde AG och blev ett helägt dotterbolag under namnet Linde Milenz Truck AB. År 2004 förvärvade Linde Milenz återförsäljarna i Stockholm, Göteborg och Malmö och ändrade namn till Linde Material Handling AB. Två år senare, 2006, såldes hela Linde Material Handling till KION Group med målet att skapa världens ledande företag inom materialhantering.

Lindes svenska huvudkontor ligger Örebro. Anläggningen är ett stort centra för truckar och truckutrustning, reservdelar, teknik, konstruktion, teknisk support och utbildning. Här finns också en central enhet för begagnade truckar – Linde BegCenter. Lindes svenska organisation är rikstäckande med försäljning och service från söder till norr.

Linde elektrifierar sina tyngsta truckar med lastkapacitet på upp till 18 ton.

2022

Lindes elektrifierar sina tyngsta truckar med lastkapacitet upp till 18 ton.

Vi förvärvar trucktillverkaren Actil Warehouse Trucks AB. Förvärvet ger kunderna ett ännu bredare utbud inom segmentet lagertruckar och anpassade lösningar.

Lindes 12XX-plattform gör det möjligt att utrusta trucken med valfritt drivsystem.

2021

Lindes nya plattform för motviktstruckar, 12XX, lanseras. Vi blir därmed är den första tillverkaren som gör det möjligt att utrusta trucken med valfritt drivsystem. Plattformen gör att det nu går att ersätta dieseldrivna truckar med elektriska utan att kompromissa med prestandan.

Linde får guldbetyg från EcoVadis.

2019

Vi får guldbetyg för vårt hållbarhetsarbete från den internationella organisationen EcoVadis.

Assistasnssystemet Linde Safety Guard varnar truckförare och fotgängare för risksituationer.

2018

Assistanssystemet Linde Safety Guard lanseras. Det smarta systemet varnar truckförare och fotgängare för risksituationer.

På ett mässområde om 13 000kvm och besökare från över 50 länder håller vi den tredje upplagan av vår egen logistikmässa World of Material Handling.

Linde Material Handling förvärvar Nordtruck.

2017

Vi förvärvar Nordtruck AB i Örnsköldsvik och kan nu erbjuda våra kunder ett enhetligt erbjudande över hela landet. Vi finns där våra kunder finns.

Incheckningsdisk med personer på World of Material Handling-mässan 2016

2016

I andra upplagan av World of Material Handling tar Linde och över 7 000 branschbesökare en titt på framtidens materialhantering i Logistik 4.0. I Aschaffenburg öppnar Linde sitt nya huvudkontor på historisk mark. På 17 månader tömdes de över 50 år gamla byggnaderna vid Carl-von-Linde-Platz och byggdes om efter moderna kontorskoncept.

Överlämning av den 750 000:e motviktstrucken från Linde Material Handling till kunden. Tal av Sabine Neuß

2014

Linde Sverige fyller 40 år. Invigning av Lindes nya anläggning i Malmö. Linde passerar 2000 sålda nya truckar under året och 1000 sålda begagnade truckar.

Linde firar också att den 750 000:e motviktstrucken tillverkats. Över 6 000 branschbesökare kommer till den första World of Material Handling-mässan (WoMH) som organiseras av Linde. På WoMH gör Linde Safety Pilot premiär. Detta elektroniska assistanssystem hjälper föraren att undvika farliga situationer.

Elgokarten E1 från Linde Material Handling slår världsrekord

2011

Med motviktstrucksserien E20–E50 blir Linde marknadsledande i Europa även på elektriska motviktstruckar. Den eldrivna gokarten E1 har Linde byggt av originaldelar från denna serie. Den har världens snabbaste acceleration för eldrivna gokarter – 3,45 sekunder från 0 till 100 km/h. Det ger E1 en plats i Guinness rekordbok.

Lindetruck med bränslecellsdrift framför en vätgastank

2009

Linde presenterar för första gången prototyper med alternativa drivkällor, exempelvis hybridteknik och bränsleceller. Sedan 2010 erbjuder Linde som första industritrucktillverkare i Europa serietillverkade bränslecellstruckar.

Samma år invigs Lindes regionkontor i Rosersberg.

Logotyp för Kion Group

2006

Linde Material Handling blir en del av nybildade KION Group.

2004

Linde förvärvar återförsäljare i Stockholm, Malmö och Göteborg och ändrar då namnet till Linde Material Handling AB. Detta är även året då T20SP lanseras.

Äldre lagermaskin från Lansing som köptes 1989 av Linde Material Handling.

1989

Med köpet av den brittiska trucktillverkaren Lansing Bagnall – uppfinnaren av skjutstativtrucken – utökar Linde sitt erbjudande inom lagerteknik.

Truck i serie 351 lyfter rör

1985

Serie 351 revolutionerar truckvärlden. I truckarnas toppklass – med lastkapacitet på 2–3,5 ton – sätter denna dieseltruck en ny standard inom design och omlastningskapacitet. Fram till 2001 monteras 100 000 produkter av denna modell i Aschaffenburg. 351 är den mest producerade trucken i Europa och har hjälpt Linde att bli marknadsledande på dieseltruckar.

1974

Import av Lindes motviktstruckar startar.

Lindes svenske grundare Per Mårten Eriksson besöker en mässa i Köpenhamn där han träffar tyska Linde Material Handling. Per Mårten hade inga pengar men två dagar senare lämnade han Köpenhamn med tre eltruckar. Epoken Linde tar här sin början i Sverige.

Korvbrödsbagarn i Örebro köper Sveriges första Lindetruck.

Den första eldrivna trucken från Linde Material Handling

1971

Den första eldrivna trucken från Linde gör världspremiär på mässan i Hannover.

Motviktstruck modell 314 från 1968

1968

Serie 314 efterträder Hubtrac. Modellen tillverkas fram till 1980.

Hubtrac – den första motviktstrucken från Linde Material Handling

1959

Föregångaren till alla motviktstruckar från Linde produceras i Aschaffenburg. Hubtrac är den första motviktstrucken med hydrostatisk drivning. Med en dieselmotor som kraftkälla kan Hubtrac bära laster på upp till 2 ton. Senare ökar de till 2,5 ton. På 1960 års mässa i Hannover presenteras serien offentligt för första gången.

Hydrocar, en av de första lastfordonen från Linde Material Handling

1955

Güldner presenterar Hydrocar – det första transportfordonet med Lindes patenterade hydrostatiska drivning.

Güldner logotyp

1904

Företaget Güldner-Motoren-Gesellschaft bildades i München. Tre år senare flyttade företaget till Aschaffenburg. År 1929 köptes det av aktiebolaget Linde's Eismaschinen.

Styrelse

Andreas Krinninger

Andreas Krinninger är styrelseledamot sedan 2014. Sedan 2016 är han verkställande direktör och ansvarig för företagets strategiska utveckling. Sedan 2021 är Andreas Krinninger även styrelsemedlem i KION GROUP AG.

Läs mer

Christophe Lautray

Christophe Lautray är sedan 2009 styrelseledamot i Linde Material Handling och ansvarig för försäljning och kundservice. Innan han tog plats i styrelsen arbetade han under flera år som chef hos Fenwick i Frankrike och andra teknikföretag.

Läs mer

Dr Karoline Jung-Senssfelder

Dr Karoline Jung-Senssfelder har haft olika funktioner inom KION GROUP sedan redan 2010 och ansvarar sedan 2023 för området Finans i Linde Material Handlings ledning. Dessförinnan var hon Senior Vice President Corporate Strategy inom KION GROUP.

Läs mer

Dr Konrad Pagenstert

Dr Konrad Pagenstert är sedan 2022 styrelseledamot med ansvar för affärsområdet Operations. Innan han började på KION ITS EMEA hade han haft ledande befattningar inom flera framstående företag.

Läs mer

Vill du komma i kontakt med oss?