Webbläsaren du använder är inte kompatibel. Välj en annan webbläsare för att få ut det bästa av vår webbplats.

Linde 1401

Precisionsmaskin på Norrlands trä
Bild på Linde 1401 hos Norrlands trä
Stillbild på Lindes 1401 hos Norrlands trä

Sedan fem år tillbaka går en Linde 1401 på Norrlands trä i Älandsbro norr om Härnösand. Flottan har nyss utökats med ytterligare en likadan arbetshäst, som trots sin storlek och tyngd hanteras med stor exakthet.

– Hydrostaten gör Linde 1401 till en precisionsmaskin, säger David Hellberg, produktionschef på företaget.

Taken, väggarna och golven från Norrlands trä har sitt ursprung i norra Sveriges milsvida skogar. Det var Tage Frycklund, pappa till nuvarande vd:n Jan, som grundade företaget och utvecklade det till en kvalitetsleverantör. Under Jans ledning har det utvecklats ytterligare vad gäller kvalitet och design. Produkterna säljs via återförsäljare i hela landet. Och innan de skeppas iväg för att bli hållbara miljöer i svenska hem hanteras de av en truck som är lika stark och robust som produkterna själva – Linde 1401.

Fyra och en halv timme om dygnet står produktionen stilla på Norrlands trä. Nattskiftet går av halv två och morgonskiftet går på klockan sex. Däremellan är det full fart i förädlingen av tall och gran, och, inte minst, när det gäller lastning och lossning.

– Vi måste vara säkra på att truckarna går hela tiden, säger David Hellberg.

– Den främsta utmaningen är tillgängligheten på truckar och andra maskiner, samt mekaniska skador som truckarna kan orsaka, inflikar Jan Frycklund.

Linde 1401 uppfyller mer än väl de kraven, och det har både med service och teknik att göra. Norrlands trä har ett serviceavtal med Linde, som innebär att en personlig servicetekniker snabbt är på plats om något skulle hända.

– Vi kan alltid lita på att Linde gör sitt bästa för att hjälpa oss, säger Jan.

Norrlands trä investerade i sin första 1401:a för fem år sedan och köpte nyligen ytterligare en. Jan pekar på den främsta skillnaden mellan Linde och konkurrerande truckfabrikat.

– Det är hydrostaten, utan tvekan. Den gör att truckarna alltid går på minimala varvtal och därmed ger bättre bränsleekonomi. Hydrostaten förbättrar även arbetsmiljön för våra förare. De tvingas sitta rakt i maskinen, vilket minskar belastningen på rygg, nacke och knän.

Tack vare hydrostaten går 1401:an mjukt, vilket gör att godset hanteras på ett varsamt sätt.

– Mjuka inbromsningar och accelerationer sliter också mindre på maskinen. Sammantaget gör hydrostaten 1401:an till en precisionsmaskin, menar David Hellberg.