Webbläsaren du använder är inte kompatibel. Välj en annan webbläsare för att få ut det bästa av vår webbplats.

Exakt och snabb hantering med Lindes Multifunktionsjoystick

Allt under kontroll
Multifunktionsjoystick från Linde Material Handling

I många lager idag behövs det truckar som kan hantera gods i mycket trånga och höga utrymmen. Skjutstativtruckarna R10 – R25 (1120-serien) från Linde har utvecklats specifikt för dessa förhållanden. Truckarna är lättmanövrerade med en enorm omlastningskapacitet vid in- och utlagring av pallar, i hyllplan på upp till 13,4 meters höjd. De här krävande förhållandena sätter framför allt press på föraren att kunna förflytta ökande varuvolymer säkert, exakt och snabbt. Nyckeln till maximal produktivitet är ett perfekt samspel mellan människa och maskin. Därför har Linde tagit fram ett nytt gränssnitt i form av en multifunktionsjoystick.

Multifunktionsjoysticken från Linde Material Handling inuti trucken

Ett verktyg för alla funktioner

Med Lindes multifunktionsjoystick blir det lätt att hantera skjutstativtruckarna R10 – R25. Joysticken är perfekt utformad efter förarens hand, vilket gör att förare och truck kan samspela på ett säkrare, enklare och effektivare sätt.

Med den mänskliga handen som mall

Handen är oersättlig när det gäller många vardagliga uppgifter och är därför extra viktig att skydda. Att avlasta handen under arbetet har haft högsta prioritet under utvecklingen av multifunktionsjoysticken. Tillsammans med Fraunhofer IAO har Linde skapat en ergonomisk modell på vilken man kan röra alla fingerleder och områden av handflatan. Utifrån den här studien utvecklade man den unika formen på gränssnittet tillsammans med Porsche Design och optimerade den för att uppnå maximal ergonomi med enkel och snabb hantering.

Multifunktionsjoysticken från Linde Material Handling inuti trucken

Ergonomi

Formen på Lindes multifunktionsjoystick är exakt anpassad efter den mänskliga anatomin. Det gör att förarens hand ligger i ett konstant naturligt, avslappnat läge mot joysticken som utgör en nästan organisk förbindelse mellan förare och truck. Linde har lagt extra vikt vid att joysticken ska passa till händer av alla storlekar. Det gör att både små och stora förare kan arbeta bekvämt utan att tröttas ut.

 • Joysticken är utformad efter den mänskliga handen
 • Avslappnat arbete med bekväm kroppsställning
 • Optimerad för alla handstorlekar

Truckförarens hand ligger mot multifunktionsjoysticken från Linde Material Handling

Produktivitet

Med Lindes multifunktionsjoystick kan man styra alla centrala styrfunktioner hos skjutstativtruckarna i 1120-serien med en hand. Funktionerna för sidoföring och in- och ut skjutrörelse samt lyft och sänkning kan utföras i alla fyra riktningar med hela handen. Det här intuitiva arrangemanget ger att föraren kan ägna hundra procent av sin uppmärksamhet åt lasten och uppnå högre omlastningshastighet. Automatisk centrering av sidoföring och nolltilt, där båda går att styra med mycket små rörelser av pek- och långfingret över två små hjul. Det underlättar lasthanteringen eftersom gaffeln kan centreras före in- och utlagringen. Då har föraren maximalt justeringsutrymme i alla riktningar för eventuella korrigeringar. Multifunktionsjoysticken finns i två olika utföranden: med eller utan styrning av körriktningen. Den är dessutom konstruerad för användning i kyllager och kan användas i minusgrader ned till -30 °C.

 • Alla centrala styrfunktioner i en enhet
 • Integrerad styrning av sidoföring och nolltilt
 • Konstruerad för användning i kyllager

En medarbetare packar in varor i en truck från Linde Material Handling

Säkerhet

Vid kontinuerliga transport- och staplingsarbeten är risken för uttröttning stor. Det här motverkar Linde med den nya multifunktionsjoysticken, vars form avlastar föraren som kan arbeta på ett avkopplande sätt. Tack vare att man styr med fingertopparna kan man transportera och stapla pallar med mycket små rörelser utan ansträngning. Underarmen ligger bekvämt mot ett armstöd, vilket ger välbehövlig vila under krävande in- och utlagringsarbeten. Styrningen bidrar på så sätt till exakta, säkra manövrar och hjälper till att förebygga olyckor.

 • Arbete utan uttröttning tack vare ergonomisk form
 • Styrning utan ansträngning
 • Arbetssäkerhet tack vare att föraren avlastas

En medarbetare använder multifunktionsjoysticken i en truck från Linde Material Handling

Precision

Tack vare armstödet sker alla styrrörelser utifrån handleden så att underarmen inte belastas i onödan. Det gör det lätt att manövrera pallar med millimeterprecision även på hög lyfthöjd– och det utan att behöva titta på joysticken.

 • Armstöd för avslappnade, exakta rörelser
 • Fokus på lasten för arbete med millimeterprecision

En medarbetare lägger handen på multifunktionsjoysticken från Linde Material Handling

Video om multifunktionsjoysticken från Linde Material Handling

Fördelarna med Lindes multifunktionsjoystick

Ergonomi

Formen på Lindes multifunktionsjoystick är helt baserad på den mänskliga anatomin, vilket ger optimal bekvämlighet under arbetets gång.

Produktivitet

Det faktum att alla viktiga funktioner kan nås intuitivt från en enda styrenhet bidrar till en hög omlastningskapacitet.

Säkerhet

Lätta, små styrrörelser med bekväm kroppsställning förbygger uttröttning och olyckor.

Precision

Joysticken reagerar på mycket små styrrörelser med enbart fingertopparna och möjliggör in- och utlagring med millimeterprecision.

Ytterligare funktioner

Rack Protection Sensor från Linde Material Handling

Rack Protection Sensor

Vid in- och utlagring på höga höjder är det flera meter mellan pall och förare. När föraren fokuserar på pallen finns det därför stor risk för en kollision mellan hylla och truck. Sådana skador förhindras av Linde Rack Protection Sensor (RPS) som automatiskt bromsar skjutstativtrucken. Stödsystemet mäter avståndet till hyllan inom ett avstånd på fem meter och stannar trucken från en hastighet på upp till 5 km/h. RPS hjälper på så sätt föraren vid svåra lastmanövrar i trånga utrymmen på höga lyfthöjder och bidrar till ett effektivt och säkert körsätt. Samtidigt sparar den in kostnader för skyddssystem på hyllorna och byte av skadade hyllsystem. Lindes Rack Protection Sensor kan även installeras i efterhand i äldre modeller.

Grönt ljus på gafflarna till en truck från Linde Material Handling

Grönt ljus på truckens gafflar

Som komplettering kan man addera ett stödsystem som lyser upp gafflarna i grönt ljus, som hjälper truckföraren kan placera gafflarna på exakt rätt höjd. Det gröna ljuset optimerar även gafflarnas synlighet, särskilt i mörkare gångar.

Skärmen till Linde Vision System visar bilderna från de monterade kamerorna

Linde Vision System

För att optimera den ofta dåliga sikten över pallarna på de övre hyllplanen, kan skjutstativtruckarna R10 – R25 även utrustas med Linde Vision System. Ett kamerasystem med två kameror, en på taket och en i stativet så att föraren tydligt kan följa pallen även framför höga hyllor. Stativkamerans placering under gaffeln ger extra god sikt över gaffeln och pallen.