Webbläsaren du använder är inte kompatibel. Välj en annan webbläsare för att få ut det bästa av vår webbplats.

Litiumjonbatterier från Linde

Energisystem för morgondagen
Lindes ledstaplare med litiumjonbatterier från Linde används i lager

Litiumjonbatterier från Linde

Litiumjonteknologin har blivit ett allt mer populärt energisystem för truckar, med de fördelar som det för med sig är det inte så konstigt. Litiumjonbatterier ger hög tillgänglighet och flexibilitet, är underhållsfri, släpper inte ut några farliga gaser och laddas mycket fortare än traditionella bly-syrabatterier.

På Linde erbjuder vi ett brett sortiment av truckar utrustade med litiumjonbatterier. Går du i tankarna att byta energisystem men behöver rådgivning? Vi hjälper dig.

 • Inget underhåll
 • Längre livslängd
 • Inga farliga utsläpp
 • Snabb laddning
 • Kostnads- och energieffektivt

Fördelar med litiumjonbatterier

EFFEKTIV LADDNING

Genom att pausladda batteriet vid t.ex. fika och lunchraster kan batteribyten helt undvikas.

Högre energieffektivitet

Upp till 30% högre energieffektivitet i batteri och laddare gör att du kan använda energin du betalar för.

Kraftfullt system

Hög prestanda som inte går förlorad ens vid sjunkande laddstatus.

Användarvänlig lösning

Batteriet är helt slutet och riskerar inga syraspill eller gasutsläpp. Det är även helt underhållsfritt och lätt att hålla rent.

Kostnadseffektivt

Litiumjonbatterier ger en mer kostnadseffektiv truckflotta. Det är ett resultat av de tekniska fördelar som sparar både tid och pengar i det dagliga arbetet.

 • Hög systemeffektivitet
  Kombinationen av litiumjonbatteri och tillhörande laddare ökar energieffektiviteten med upp till 30% jämfört med motsvarande system med bly-syrabatterier. Detta leder till sänkta energikostnader.
 • Intelligent batteristyrning
  Truckens styr- och batterihanteringssystem är helt kompatibla och kommunicerar via CAN-bussgränssnittet. Tack vare detta har du som förare full koll på batteristatus i truckens ordinarie display. Laddarna kan dessutom schemläggas för att plana ut förbrukningstoppar då flera truckar laddas samtidigt.
 • Minskade kostnader för drift och underhåll
  Traditionella bly-syrabatterier har relativt höga drift- och underhållskostnader, vilka elimineras helt med litiumjonbatterier. Det handlar exempelvis om kostnader för bytesbatterier, underhåll och batteribyten.

Litiumjonladdare från Linde MH.
Truckförare som laddar sin litiumjontruck.

Hög tillgänglighet

För en effektiv logistik behövs truckar som är ständigt tillgängliga.

 • Snabbladdning
  Litiumjonbatterier laddas fullt på under två timmar. Detta innebär att trucken kan användas ytterligare några timmar efter en snabb mellanladdning under t. ex lunchen.
 • Korta mellanladdningar är att föredra
  Traditionella batterier rekommenderas att ladda batteriet fullt, men med litiumjon är det tvärtom.
 • Skydd mot djupurladdning
  Lindes CAN-bussteknik gör det möjligt att anpassa skyddet mot djupurladdning individuellt.

Ökad säkerhet

Litiumjontekniken från Linde ger också den högsta säkerhetsnivån för förare och truckar.

 • Inga farliga gasutsläpp
  Bly-syrabatterier producerar väte som kan omvandlas till farlig knallgas. Med litiumjonbatterier är den risken helt borta.
 • Kollisionstestat tråg
  Truckar är tunga och vid en olycka verkar enorma krafter. För att säkerställa att litiumjonbatterierna i truckarna är skyddade även i extrema situationer utförs ett kollisionstest med maxbelastning.
 • Säkerhet på flera nivåer
  Säkerhetssystemet på litiumjonbatterierna tillämpas på cell-, modul- och batterinivå. Systemet ser även till att batteriet används optimalt genom att ständigt övervaka truckens funktioner och processer

Litiumjontruckar som används i ett lager.

Hållbarhet

Litiumjontruck som laddas.

Hos Linde genomsyras hela batteriets livscykel av ett hållbarhetstänk – från produktionen av nya batterier till hanteringen av de förbrukade. Våra litiumjonbatterier uppfyller alla hållbarhetskrav och är exempelvis helt utsläppsfria.

Litiumjonbatterier och laddare är betydligt mer energieffektiva än andra energisystem, vilket innebär att du kan använda mer av elen du betalar för till att driva trucken.

Produktionen av litiumjonbatterier orsakar också mindre miljöfarliga ämnen än konventionella bly-syrabatterier. En annan fördel med tekniken är batteriernas långa livscykel som bättre bevarar jordens resurser.

Hur återvinner vi batterierna?

Litiumjonbatterier har betydligt längre livslängd än andra batterityper, men till slut når även de slutet av sin livscykel. Tack vare våra avtal med återvinningsföretag kan förbrukade batterier återlämnas till oss för att därefter skickas till återvinning.

Batterierna plockas isär och sorteras. Elektroniska komponenter och kablar återvinns på vanligt sätt. Battericellerna däremot smälts ner och bearbetas i syfte att ta vara på värdefulla ämnen som litium, kobolt och nickel.

Referenser

Motviktstruck i litiumjonutförande hos Elgiganten.

Elgiganten satsar på hållbar energiteknik

På Elgigantens centrallager i Jönköping är delar av plocktrucksflottan numera utrustad med litiumjonbatterier. För elektronikjätten var arbetsmiljö och säkerhet anledningarna till bytet, på köpet sparar de 16 000 kronor per truck och år.

Läs mer

LÄS MER OM VÅRA LITIUMJONBATTERIER