Webbläsaren du använder är inte kompatibel. Välj en annan webbläsare för att få ut det bästa av vår webbplats.

Litiumjonteknologi från Linde

Energisystem för morgondagen
Lindes ledstaplare med litiumjonbatterier från Linde används i lager

Dagens intralogistik är i konstant utveckling och kraven på truckar ändras hela tiden. För att möta behoven är hög tillgänglighet och flexibilitet tillsammans med säkerhet och lönsamhet avgörande faktorer. Detta ställer i sin tur stora krav på energisystemen.

Omställningen till eldrift är inte bara ett faktum inom fordonsindustrin, efterfrågan på eltruckar som alternativ till dieseltruckar ökar även den. Utmaningen är att behålla samma höga tillgänglighet som när trucken drivs med förbränningsmotor. Här kommer litiumjontekniken in i bilden. Teknik som sedan tidigare använts i exempelvis smartphones ger nu en rad fördelar i truckar jämfört med bly-syrabatterier.

Motviktstruck och lagertruck med litiumjonbatterier från Linde

SNABB LADDNING

Genom att stödladda batteriet vid t.ex. fika och lunchraster kan batteribyten helt undvikas.

Högre energieffektivitet

Upp till 30% högre energieffektivitet i batteri och laddare gör att du kan använda energin du betalar för.

Kraftfullt system

Hög prestanda som inte går förlorad ens vid sjunkande batteristatus.

Användarvänlig lösning

Batteriet är helt slutet, vilket inte ger något gasutsläpp eller syraspill. Det är även underhållsfritt och lätt att hålla rent.

Linde litiumjonteknik
Ledstaplare med Lindes litiumjonbatteri används i ett kyllager

Perfekt för alla användningsområden

Litiumjonteknologin passar alla typer av verksamheter men är särskilt fördelaktig vid intensiv användning som flerskiftsarbete.

Tekniken är underhållsfri och orsakar inga föroreningar av batterigas eller syra. Litiumjonbatterierna passar därför bra även vid känsligare användningsområden som exempelvis inom läkemedels- eller livsmedelsindustrin.

Litiumjonteknologin är det självklara valet för de företag som vill ha ett utsläppsfritt batterialternativ men behålla samma höga prestanda.

FÖRDELAR MED LITIUMJONBATTERIER

Elektrisk motviktstruck ansluten till litiumjonladdaren

Lindes litiumjonbatterier förbättrar både driften och hanteringen. De ökar truckarnas tillgänglighet och ger en lönsammare, säkrare och mer hållbar drift. Fördelar som kort laddtid, inga batteribyten och helt underhållsfria batterier förenklar det dagliga arbetet.

ETT KOSTNADSEFFEKTIVT ALTERNATIV

Litiumjonbatterier ger en mer kostnadseffektiv truckflotta. Det är ett resultat av de tekniska fördelar som sparar både tid och pengar i det dagliga arbetet.

Hög systemeffektivitet

Lindes litiumjonlösning ger en särskilt hög systemeffektivitet. Kombinationen av litiumjonbatteri och tillhörande laddare ökar energieffektiviteten med upp till 30% jämfört med motsvarande system med bly-syrabatterier. Detta leder till sänkta energikostnader.

Intelligent batteristyrning

Truckens styrsystem och batterihanteringssystem är helt kompatibla och kommunicerar via CAN-bussgränssnittet. Tack vare det kan trucken svara på belastningstoppar och säkerställa energiförsörjningen. Det skonar batteriet och förlänger dess livslängd.

Minskade kostnader för drift och underhåll

Traditionella bly-syrabatterier har relativt höga drift- och underhållskostnader, vilka elimineras helt med litiumjonbatterier. Det handlar exempelvis om kostnader för bytesbatterier, underhåll och batteribyten.

Flexibel laddning

Med litiumjonteknologin behövs det inte längre någon komplex infrastruktur för laddning. Det behövs inget separat batterirum eller extra ventilation för gaser. Laddaren för litiumjonbatterierna kan enkelt placeras ut där det passar era behov. Placeringen är flexibel vilket gör att de enkelt kan användas för korta mellanladdningar och då placeras nära användningsområdet för att spara tid.

ÖKAD TILLGÄNGLIGHET

För en så effektiv logistik som möjligt behövs truckar som ständigt är tillgängliga. Även det är en styrka hos Lindes litiumjonbatterier. Till skillnad från bly-syrabatterier är litiumjonteknologin både effektiv och flexibel när det gäller laddningscykler och frekvenser.

Snabbladdning

Litiumjonbatterierna kan laddas fullt på bara en timme. Beroende på användningsintensiteten innebär det att trucken kan köras ytterligare några timmar efter en snabb mellanladdning under lunchen.

Korta mellanladdningar är att föredra

För konventionella batterier rekommenderas alltid att man laddar batteriet fullt för att inte slita på det i onödan. Med litiumjonbatterier är situationen den motsatta. Korta mellanladdningar på några minuter är inte bara möjliga, det är till och med att föredra. Den optimala laddningsnivån ligger på 20 till 80 procent av den totala kapaciteten. Tack vare den flexibla laddningsprocessen ökas truckens tillgänglighet avsevärt.

Skydd mot djupurladdning

Lindes CAN-bussteknik gör det möjligt att anpassa skyddet mot djupurladdning individuellt. När litiumjonbatteriet närmar sig miniminivån för restkapacitet minskar batterihanteringssystemet effekten på kör- och lyftfunktioner. Värdet kan ställas in individuellt för att uppnå önskad balans mellan trucktillgänglighet och batteriskydd.

Kapacitet anpassad efter applikation

Alla batterityper från Linde erbjuds med olika energiinnehåll. Det betyder att batteriets storlek kan anpassas efter applikationens intensitet och användningsfrekvens för bästa kostnadseffektivitet.

Säkerhet

Litiumjontekniken från Linde ger också den högsta säkerhetsnivån för förare och truckar. Lindes ingenjörer har utvecklat ett omfattande säkerhetskoncept för hela systemet med batteri och truck. I utvecklingsfasen utsätts batteriet för omfattande belastnings- och kollisionstester enligt ett särskilt program.

Inga farliga gaser

Bly-syrabatterier producerar väte som kan omvandlas till farlig knallgas. Med litiumjonbatterier är den risken helt borta. Risken för personalskador minskas även då det inte krävs några batteribyten. Eftersom litiumjonbatteriet är helt slutet kan föraren aldrig komma i kontakt med farliga syror eller gaser.

Kollisonstestat tråg

Truckar är tunga och vid en olycka verkar enorma krafter. För att säkerställa att litiumjonbatterierna i truckarna är skyddade även i extrema situationer utförs ett kollisionstest med maxbelastning. Filmen visar att batteritrågets 25 mm tjocka stålhölje inte penetreras av en gaffelarm trots mycket hög hastighet. Även batteriets mekaniska konstruktion följer Lindes höga kvalitetsstandarder.

Säkerhetssystem i flera nivåer

Säkerhetssystemet på litiumjonbatterierna tillämpas på cell-, modul- och batterinivå. Systemet ser även till att batteriet används optimalt genom att ständigt övervaka truckens funktioner och processer. På så sätt förhindras även skador orsakade av exempelvis överhettning eller djupurladdning

Trucken och batteriet är CE-märkta för sig, men även helhetssystemetet med truck, batteri och laddare har CE-märkning vilket visar att produkten uppfyller alla rådande säkerhetskrav. Det kan normalt inte garanteras om batteriet köps in separat.

Hållbarhet

Moderna energisystem är inte bara effektiva, utan också skonsamma för människor och miljö. Litiumjonbatterierna från Linde uppfyller alla hållbarhetskrav och är exempelvis helt utsläppsfria.

Litiumjonbatterier och laddare är betydligt mer energieffektiva än andra energisystem, vilket innebär att du kan använda mer av elen du betalar för till att driva trucken.

Förlängd livscykel

Produktionen av litiumjonbatterier orsakar också mindre miljöfarliga ämnen än konventionella bly-syrabatterier. En annan fördel med tekniken är batteriernas långa livscykel som bättre bevarar jordens resurser.

Omfattande återvinning

Hos Linde genomsyras hela batteriets livscykel av ett hållbarhetstänk – från produktionen av nya batterier till hanteringen av de förbrukade. Litiumjonbatterier har betydligt längre livslängd än andra batterityper, men till slut når även de slutet av sin livscykel. Tack vare våra avtal med återvinningsföretag kan förbrukade batterier återlämnas till oss för att därefter skickas till återvinning.

Batterierna plockas isär och sorteras. Elektroniska komponenter och kablar återvinns på vanligt sätt. Battericellerna däremot smälts ner och bearbetas i syfte att ta vara på värdefulla ämnen som litium, kobolt och nickel.

LÄS MER OM VÅRA LITIUMJONBATTERIER