Webbläsaren du använder är inte kompatibel. Välj en annan webbläsare för att få ut det bästa av vår webbplats.

Automatiserade smalgångstruckar (VNA)

7 mars 2017

Efterfrågan på automatiserade truckar har ökat kraftigt de senaste åren och Linde Material Handling lanserar nu sin femte modell i serien Linde Robotics. Den förarlösa nyheten Linde K-MATIC har 1,5 tons lyftkapacitet och möjliggör automatiserad hantering av pallar på höjder upp till 12 meter.

– I framtiden kommer automatiserade lösningar spela en allt viktigare roll i våra kunders logistikprocesser, förutspår Philipp Stephan, produktchef för Linde Robotics. Såväl truckar som andra typer av maskiner och system kommer kommunicera och interagera med varandra för att effektivisera produktiviteten på lager och distributionscenter.

En av de stora fördelarna med Linde Robotics är möjligheten att genom några enkla steg ställa om från automatiskt till manuellt läge och vice versa.

– Det innebär att K-MATIC exempelvis kan användas för manuellt orderplock på dagtid och automatiserad påfyllning av pallar under natten, berättar Philipp.

Inbyggd intelligens
Tack vare användandet av geoguidance-teknologi kräver Linde Robotics ingen infrastruktur. Utifrån existerande väggar, pelare och ställage kan trucken alltså navigera säkert. Det innebär snabbare installationer, lägre kostnader och högre flexibilitet.

Nya Linde K-MATIC passar särskilt bra i verksamheter som hanterar känsligt gods, detta eftersom truckens system säkerställer en pålitlig och effektiv hantering. En kombination av sensorer, 3D-kameror, varningssystem och nödstopp förhindrar effektivt skador på ställage, pallar och gods. Exempelvis så scannar en kamera på truckens vridgaffelaggregat av pallen så att den kan lyftas upp utan risk för felbedömningar. Samtidigt kontrollerar trucken sin omgivning i realtid vilket innebär att den kan användas utanför plockgångar i områden där människor rör sig.

Kundanpassade lösningar
Automatiserade lösningar kommer inte färdigpaketerade. Varje investering inleds därför med en konsultation på plats hos kund där processer och förutsättningar kartläggs.

  • En ordentlig analys av kundens materialhanteringsprocesser är oumbärlig för att ta fram en optimerad automationslösning, säger Philipp. När konceptet sedan är klart tar det inte mer än några dagar för truckarna att installeras och vara redo för drift.

Eftersom Linde Robotics bygger på Lindes standardmodeller finns samma utrustning och tillval tillgängliga för de automatiserade truckarna som de manuella. Det innebär att de enkelt kan anpassas för att möta kundspecifika behov.

Växande utbud av automatiserade truckar
Den senaste lanseringen från Linde Robotics innebär att Linde nu erbjuder ett brett sortiment som täcker de vanligast förekommande uppgifterna på ett lager. I serien återfinns följande modeller:

  • Låglyftaren Linde T-MATIC
  • Staplaren L-MATIC
  • Motviktsstaplaren Linde T-MATIC AC
  • Dragtrucken P-MATIC
  • Smalgångstrucken K-MATIC