Webbläsaren du använder är inte kompatibel. Välj en annan webbläsare för att få ut det bästa av vår webbplats.

Linde Material Handling utökar utbudet av robottruckar

30 mars 2016

Nu lanserar Linde Material Handling två nya truckmodeller i den innovativa robottrucksserie Linde MATIC. Linde MH:s målsättning är att på längre sikt kunna erbjuda automatiserade versioner av alla produktserier och i och med lanseringen av låglyftaren Linde T-MATIC och motviktsstaplaren Linde T-MATIC AC tas nästa steg på vägen.

Att framtidens intralogistik kommer vara digitaliserad, och i allt större grad automatiserad, råder det inga tvivel om. För att möta den växande efterfrågan på effektiviserade materialflöden lanserade Linde Material Handling förra året de första robottruckarna i MATIC-serien.

Nu utökas sortimentet med robotversioner av två av Lindes populäraste lagertruckar; låglyftaren T-MATIC och motviktsstaplaren L-MATIC AC. De obemannade truckarna navigerar på egen hand enligt förutbestämda rutter vilket säkerställer maximal säkerhet och effektivitet. Truckarna är utvecklade i samband med den världsledande robotspecialisten Balyo.

Stegvis automatisering
Med Lindes robottruckar får logistikbranschen möjlighet att effektivisera sitt interna materialflöde, steg för steg. I första steget, som passar verksamheter med enklare arbetsuppgifter, kan truckarna arbeta helt på egen hand, utan uppkoppling. I de fallen läggs arbetsorderna in direkt via truckens pekskärm eller dator. I steg två ansluts truckarna till verksamhetens lagerstyrningssystem och interagerar med andra maskiner och installationer, exempelvis streckkodsläsare eller rörelsesensorer. I det tredje steget kan mjukvaran i robottruckarna utbyta data med företagets WMS eller ERP-system. De kommunicerande enheterna kan då hantera inkommande ordrar, tilldela rutt-optimerade arbeten och styra trafiken.

Utökat sortiment av robottruckar
I april 2015 lanserade Linde de första robottruckarna och nu utökar man utbudet med två nya modeller. Låglyftaren Linde T-MATIC har en lyftkapacitet på 3 ton och förlängda gafflar vilket möjliggör transport av två pallar samtidigt. Motviktsstaplaren Linde T-MATIC AC transporterar i sin tur lastbärare och är skapad för att plocka laster från ”Pick & Drop” stationer som inte går att komma åt med en traditionell stödbenstruck. Den kan hantera laster upp till 1,2 ton. Det nuvarande sortimentet på täcker en stor del av de vanligast förekommande uppgifterna på ett lager.

Kunder i många branscher
I dagsläget används robottruckarna framförallt för att transportera pallar och vagnar, oftast mellan lager och produktionsanläggning. Truckarna har blivit särskilt populära vid materialförsörjning och i samband med av- och pålastning av lastbilar. Kunderna som använder robottruckarna återfinns inom en rad olika branscher; allt från fordonsteknik och kemikalier till livsmedelsföretag och 3PL-logistiker. Antalet automatiserade truckar per anläggning eller lager varierar mellan ett fåtal upp till flottor om 20-30 truckar. Robottruckarna används vanligtvis tillsammans med manuellt styrda truckar vilket ger mixade flottor som interagerar med varandra.