Automatiserade skjutstativtrucken R-MATIC

2020-aug-31

Linde R-MATIC lastar på egen hand gods på lyfthöjder upp till 11 meter

Linde Material Handling utökar sitt sortiment av robotlösningar med den självgående skjutstativtrucken R-MATIC. Trucken transporterar helt automatiskt gods på upp till 1,6 ton i höglager, samt lastar och lossar godset på lyfthöjder upp till 11,25 meter.

Nytillskottet i produktfamiljen Linde robotics, R-MATIC, har en lastkapacitet på 1,6 ton och arbetar oavbrutet dygnet runt. Skjutstativtrucken både lastar och lossar gods i ställage efter behov och tar över den konstanta försörjningen av arbetsstationer. Sensorer på trucken säkerställer att pallar placeras eller hämtas säkert och på rätt plats. En annan sensor förebygger faran med överhängande last. Dessutom finns tredimensionella kameror på trucken som identifierar lastplats i ställaget och justerar gafflarna med sidoföring.

Trucken rör sig säkert genom lagret på en optimerad rutt tack vare ett geonavigationssystem som inte kräver någon infrastruktur. R-MATIC orienterar sig med hjälp av en geonavigeringslaser som konstant skannar omgivningen i 360 graders vinkel. Under tiden förflyttar sig trucken upp till 2,1 meter per sekund.

Användningen av fullt automatiserad utrustning kännetecknas av hög tillförlitlighet, precision och säkerhet. Risken för skador blir minimal när mänskliga faktorn kan exkluderas som en orsak till en olycka. Dessutom leder automatiserade processer till ökad transparens och stödjer optimering av arbetsprocesser. Sist men inte minst ökar effektiviteten när anställda istället kan arbeta med annat i lagret.

– I en verksamhet med två eller tre skift räknar vi med att R-MATIC har betalat sig inom två år, säger Philipp Stephan, Product Manager Linde robotics på Linde Material Handling.

Stegvis expansion underlättar för Industri 4.0

R-MATIC har använts i över ett år hos en välkänd internationell tillverkare av konsumentvaror. Under testfasen har de ansvariga varit väldigt positiva, inte bara för den välutvecklade tekniken utan framför allt för den ökade produktiviteten.

– Den självgående skjutstativtrucken är ett alternativ värt att överväga för alla industriföretag med ett intralogistiksystem som drivs av ett starkt kostnadstryck och krav på hög effektivitet, säger Frank Heptner, Senior Director Consultancy and Projects, Intralogistics Solutions på Linde Material Handling.

Linde har utvecklat den automatiserade skjutstativtrucken R-MATIC för transport- och lageruppgifter inom alla branscher. I industrier med en hög grad av automatisering, som bil- och varutillverkare, är trucken särskilt passande.

Med truckar från Linde robotics kan logistikansvariga successivt sammankoppla sina interna materialflödesprocesser. För enklare användning kan R-MATIC arbeta fristående, utan koppling till företagets IT-system. I dessa fall initieras arbetsuppgifter via truckens pekskärm eller kommunikationsenhet. Vid blandad körning kommunicerar den automatiserade trucken via gränssnitt med andra maskiner och system eller rullbanor. I större truckflottor kan R-MATIC integreras med företagets lagerhanterings- eller affärssystem.

Marknadskommunikationschef

Felicia Lewis