Webbläsaren du använder är inte kompatibel. Välj en annan webbläsare för att få ut det bästa av vår webbplats.

Två automatiserade ledstaplare, L-MATIC AC, från Linde Material Handling hos Schneider Electric

Global automatisering
Schneider Electric använder sig av två autotruckar i MATIC-serien från Linde Material Handling, ledstaplarna L-MATIC AC.

Schneider Electric erbjuder digitala energi- och automatiseringslösningar för ökad effektivitet och hållbarhet. Eftersom företaget har filialer i runt 150 länder är logistiken helt avgörande för effektiviteten i företaget. En viktig knutpunkt för logistiken ligger i Sant Boi de Llobregat, Spanien, inte långt från hamnen i Barcelona.

På grund av de föränderliga marknadsvillkoren beslutade Schneider Electric att automatisera vissa områden av sin intralogistik för att öka effektiviteten. Efter en omfattande analys och efterföljande förberedelser av platsen levererade Linde Material Handling två automatiserade ledstaplare, L-MATIC AC, till företaget. För att kunna utnyttja potentialen hos automatiserade processer optimalt var man först tvungen att ta itu med flera utmaningar.

Förstärkning av distributionscentret

Från Sant Boi i Barcelona driver Schneider Electric över 90 logistikcenter över hela världen. Till Sant Boi kommer de produkter som det internationellt verksamma företaget tillverkar och distribueras sedan till en mängd platser i Spanien och Portugal. Det är dessutom ett av företagets modernaste internationella distributionscenter. Schneider Electric optimerar kontinuerligt processerna i sina logistikcenter för att upprätthålla sin ledande marknadsposition.

”Marknaden förändras och därmed måste vi anpassa våra logistikcenter utifrån de behov som våra kunder har. Tack vare beslutet att automatisera processerna kommer vi att öka vår produktivitet betydligt”, säger Salvador Balaña, projektingenjör hos Schneider Electric. Raquel Gasco, Head of Engineering and Maintenance hos Schneider Electric, tillägger: ”Vi jämförde olika leverantörer och efter att vi testat L-MATIC AC såg vi hur snabbt och enkelt lösningen kunde implementeras och att vi på så sätt kunde realisera vår vision."

Den automatiska ledstaplaren L-MATIC AC från Linde Material Handling i arbete hos Schneider Electric

Analys av arbetet

>I början av projektet analyserades arbetsprocesserna i logistikcentret Sant Boi. Därefter tog Lindes experter fram ett koncept som skräddarsytts efter företagets behov och är en helhetslösning med automatiserade logistiktruckar. En av de största utmaningarna som Linde Intralogistics Solutions var tvungen att lösa var samspelet mellan medarbetarna, omgivningarna och infrastrukturen.

Logistikcentret i Sant Boi består av två byggnader med en total yta på 53 000 m² och sysselsätter 250 medarbetare.

”En betydande orsak till produktivitetsökningen var att vägarna för medarbetarna blev kortare. Tack vare dessa åtgärder ökade kontrollen över materialet och därmed även indirekt spårbarheten. Det gör att vi enkelt kan hitta varje paket”, säger Salvador Balaña, projektingenjör hos Schneider Electric.

Ökad kontroll. Ökad effektivitet.

Genom att man implementerade automatiserade truckar i de intralogistiska processerna i företaget kunde Schneider Electric förbättra kontrollen på varuflödet, kontinuiteten i processerna och de interna arbetsprocesserna, och därmed öka effektiviteten. Raquel Gasco understryker avslutningsvis: ”Vi har framför allt kunnat se till att våra truckförare får mer tid för värdeskapande arbete, vilket innebär ett viktigt bidrag till företagets framgångar.”

Fem gånger så hög arbetseffektivitet i den dagliga verksamheten

Schneider Electric planerar redan att fördubbla antalet automatiserade truckar i flottan: ”De utmärkta resultaten de senaste månaderna har övertygat oss om att det är klokt att ta ytterligare ett steg framåt och utöka vår flotta av automatiserade truckar. Dessutom har vi bestämt oss för att gå över till litiumjonteknik för att öka produktiviteten”, säger Salvador Balaña, projektingenjör hos Schneider Electric. Då ökar antalet automatiserade truckar hos Schneider Electric till fyra. Teknikerna förväntar sig att effektiviteten i det dagliga arbetet i Sant Boi kommer att bli runt fem gånger så hög.