Webbläsaren du använder är inte kompatibel. Välj en annan webbläsare för att få ut det bästa av vår webbplats.

Vägen mot en överlägsen truckleverantör

13 feb. 2017

”Vi ska gå från att vara en mycket bra leverantör till att bli en överlägsen leverantör”

Fakta: Linde Aschaffenburg

Produktion: 170 truckar om dagen
Antal modeller: Cirka 10 olika truckserier
Produktionslinjer: 8
Anställda: Totalt 1 400, varav 900 fabriksarbetare

Cirka 170 truckar används för materialförsörjning, m m i fabriken.

Frank Schepp, biträdande chef för produktionen i Aschaffenburg, ansvarar för en komplex produktion där effektivitet och flexibilitet är nyckelord. Snart ska 60 miljoner euro investeras i fabriken – allt för att göra Linde än mer konkurrenskraftigt.

Vilken är den viktigaste aspekten för en effektiv produktion?

– Det finns ingen enskild aspekt som är viktigast, flera olika faktorer samverkar för att det ska löpa effektivt och problemfritt. Man kan säga att det startar med kunskap och slutar med kunskap. Då menar jag kunskap om bland annat logistik, material, processer, underhåll och planering. Fungerar alla flöden kan vi arbeta kostnadseffektivt och producera fantastiska truckar samtidigt som vi får en lönsam verksamhet.

– Att sätta ihop fungerande team är också mycket viktigt. Vi jobbar med 4-5 personer i varje team som var och en ansvarar för sitt område samtidigt som de arbetar ihop. Kan vi skapa en bra gruppdynamik där alla arbetar för kundens bästa tar vi hela tiden steg framåt. Det skapar förbättringar på ett intelligent sätt.

Då är vi inne på förbättringar. Hur arbetar ni med ständiga förbättringar i fabriken?

– Vi arbetar med att reducera sådant som är onödigt, till exempel att vi lägger ner onödigt mycket tid i produktionen. Vår produktion ska vara så effektiv som möjligt och anpassad till den produktionsmetod vi använder. Vi har mer än 10 modellserier och producerar 170 truckar per dag. Sammanlagt kan vi erbjuda 6 000 optioner, vilket innebär att ingen truck är den andra lik. Det säger sig självt att vi måste jobba effektivt för att gå i land med vad våra kunder kräver. Just-in-time-leveranser börjar långt innan själva leveransen. Att vi till exempel inte behöver vänta på material till en produktionslinje eller att vi har kompakta produktionslinjer där monteringen sker så snabbt och så bra som möjligt.

För tre år sedan startades ett förbättringsprojekt här i Aschaffenburgfabriken. Berätta.

– Vi ställde oss frågan – vad är inte så bra som det kan vara? Vi fokuserade på vad som inte var tillräckligt bra och kunde förbättras. Vi definierade cirka 600 punkter. Därefter arbetade vi med att steg för steg reducera felen och gjorde förbättringar på varenda produktionslinje i fabriken. Idag har varje produktionslinje ansvar för kvaliteten på sin linje. Effektiviteten har förbättrats.

Hur fungerar materialförsörjningen i fabriken?

– Tidigare hade vi ont om plats och hade ett slags mellanlager varifrån material transporterades hit. Nu har vi inte lagret kvar. De viktigaste delarna kommer hit just-in-time fyra-fem gånger per dag. Mindre delar från externa leverantörer levereras direkt till produktionslinjen.

Ni ska snart omstrukturera fabriken. Hur då?

– Vi kommer att introducera nya modeller 2018-19 och inför det ska vi investera 60 miljoner euro i tre nya produktionslinjer. Det ger oss möjlighet att arbeta ännu mer enligt Lean-metoden, bland annat kan vi mixa olika truckmodeller på olika produktionslinjer. Vi får en bättre balans i fabriken, därigenom blir vi mer flexibla och effektivare än idag. Vi ska gå från att vara en mycket bra leverantör till att bli en överlägsen leverantör.