Webbläsaren du använder är inte kompatibel. Välj en annan webbläsare för att få ut det bästa av vår webbplats.
Truck med bränslecellsteknik från Linde som laddas.
Framtiden är vätgasdriven

Bränslecellsteknik från Linde

Föreställ dig att du kan tanka en truck på bara tre minuter och köra helt utsläppfritt! Det kan låta som önsketänkande, men är faktiskt två av de största fördelarna med framtidens smartaste energisystem: bränslecellstekniken.

På Linde är vi den första tillverkaren som tog till sig bränslecellstekniken och vi har utvecklat funktionella lösningar sedan år 2000. Redan idag kan logistikföretag utnyttja möjligheterna med denna framtidsteknik.

Fördelar

  • Snabb tankning
  • Lägre kostnader
  • Hållbart alternativ
  • Säker hantering
  • Lång livslängd

Hur fungerar bränsleceller?

Bränsleceller fungerar på liknande sätt som batterier, dvs. energi uppstår genom en kemisk reaktion. Det finns dock en avgörande skillnad. I bränsleceller reagerar väte och syre med varandra och producerar ström, värme och vatten. Processen som kallas ”kall förbränning” ger en del fördelar, men också tekniska utmaningar.

Linde har löst dessa utmaningar tillsammans med våra teknikpartners och genom att bygga om truckarna. Exempelvis leder den värme som alstras bort med en fläkt. I hybridsystemet finns det dessutom ett extra litiumjonbatteri för att täcka drifttoppar. Batteriet sparar den återförda bromsenergin.

Truck med bränslecellsteknik som lastar.

Fördelar

snabbare tankning

Det bara tre minuter att tanka bränslecellerna med väte. Därmed ökar truckens tillgänglighet – en stor fördel vid tidspressat flerskiftsarbete.

lägre kostnader

Kostnaderna för väte har sjunkit mycket de senaste åren. Dessutom ökar produktiviteten då man slipper tidskrävande batteribyten och tankar trucken på kortare tid.

säker hantering

Hanteringen av bränsleceller är säkrare för användaren, eftersom man slipper batteribyten och potentiellt farliga syror.

längre livslängd

Bränsleceller har en livslängd på i genomsnitt 10 000 drifttimmar. Därmed minskar också livscykelkostnaderna och miljöpåverkan.

platsbesparande

Inga laddstationer för batterier eller batteriutrymmen. Infrastrukturen för vätetankning upptar minimalt utrymme, vilket ger mer tillgänglig lageryta.

miljövänlig

Vid ”kall förbränning” alstras bara vattenånga och värme. Vätgasen utvinns på ett sätt som är skonsamt för miljön, exempelvis från förnybara källor som biogas. Därmed minskar CO2-utsläppen.

Referenser

Studie med BMW-koncernen bekräftar lönsamheten

Vi utvecklar bränslecellstekniken tillsammans med starka och erfarna samarbetspartners. Under 2013 startade vi tillsammans med BMW-koncernen och lärosätet för logistik och materialflöden vid Münchens tekniska universitet en omfattande studie under namnet ”H2IntraDrive”. Syftet var att undersöka de ekonomiska och tekniska möjligheterna med bränslecellsdrivna truckar.

På karossfabriken i Leipzig där man bygger BMW användes bränslecellsdrivna truckar under minst 20 000 drifttimmar. Resultatet? En gemensamt utvecklad vätgaslösning som redan är klar för marknaden och ger lönsamhet under rätt förutsättningar. I produktionsmiljön övertygade tekniken genom den höga tillgängligheten och möjligheten att använda förnybart producerad vätgas med låg miljöpåverkan.

Bränslecelltekniken från Linde används hos BMW-koncernen

Vi investerar i hållbar teknik

Linde Material Handling ser bränsleceller som en teknologi för framtiden. Därför integreras lämpliga lösningar efterhand i våra nya produkter. Steg för steg utvecklar vi detta unika energisystem till en vardagsprodukt som kommer att ersätta konventionella drivsystem på många platser.