Webbläsaren du använder är inte kompatibel. Välj en annan webbläsare för att få ut det bästa av vår webbplats.

Truckar med bränsleceller

Framgångsrikt projekt hos BMW
Truckar med bränsleceller hos BMW

Bränsleceller börjas användas allt mer inom intralogistiken. Har det någon framgång som energisystem för truckar? Är det något företag som vet är det BMW.

År 2013 beslutade Linde tillsammans med BMW Group och andra partners att testa bränsleceller i skarpt läge – i den tyska biltillverkarens produktion. Tuffare miljö går knappast att få. Fem truckar och sex logistiktåg deltog i projektet, alla utrustade med bränsleceller som energisystem.

Efter mer än 20 000 timmar i full produktion visade det sig att bränslecellstruckarna var kostnadseffektiva och en bra affär när förutsättningarna var de rätta. Inspirerade av framgången tog BMW nästa steg i början av 2019 då ytterligare 70 bränslecellsförsedda logistiktåg togs i bruk i produktionen. Den här gången ligger fokus på väteinfrastruktur och standardisering av gränssnitt, en plug-and-playlösning för fordonsomvandling och livslängdsanalys.

Forskningsprojektet är planerat att pågå fram till 2021 och målet är att den innovativa teknologin ska bli mer tillgänglig för fler industriföretag i deras dagliga verksamhet.