Webbläsaren du använder är inte kompatibel. Välj en annan webbläsare för att få ut det bästa av vår webbplats.

Li-ION-truckar från Linde imponerar hos förpackningsspecialisten LINHARDT

Förpackningar högt och lågt
Kombitrucken K från Linde Material Handling i arbete hos LINHARDT

LINHARDT Gruppe är en ledande förpackningsspecialist som har sitt huvudkontor i Viechtach i Tyskland. I deras höglager arbetar man numera både effektivare och mer ergonomiskt, tack vare teknik från Linde.

En tvättäkta ”Hidden Champion” ser man oftast, som uttrycket antyder, först efter en stund. Inte på gigantiska banderoller eller reklam på bästa sändningstid, utan oftast i form av vardagsprodukter som är svåra att klara sig utan. Otroligt många av dem, eller närmare bestämt deras förpackningar, kommer från LINHARDT – allt från plasttuber och sprayflaskor till aluminiumrör för de berömda tuschpennorna med E i namnet.

Tillförlitlighet och prestanda måste funka – men även ergonomin

Enbart i deras höglager tornar färdigtillverkade varor upp sig på 16 meters höjd i nio hyllgångar som hela tiden lagras in och ut med hjälp av två smalgångstruckar. ”Våra båda truckar flyttar runt 1 000 pallar varje dag – då blir det många förpackningar att ta hand om”, skrattar Volker Rankl, Head of Logistics hos LINHARDT. Den sysselsatta truckduon är helt avgörande för hela processen på anläggningen. ”Om truckarna skulle stå stilla hade vi bara kunnat köra produktionen med bibehållen hastighet i max tio timmar till, sedan hade vi inte haft något utrymme kvar”, konstaterar logistikchefen.

Absolut tillförlitlighet och maximal prestanda är därför självklart avgörande kriterier när det gäller valet av truckar. Utöver det står även ergonomin högst upp bland LINHARDTs specifikationer: ”Vår personal är otroligt effektiv i ett treskiftssystem. Och då hjälper det inte hur starka truckar man än har om personalen inte mår bra i dem och arbetet blir tungt.”

Mottot lyder därför: in med Li-ION, ut med blysyra

Apropå tungt: I de smala gångarna har LINHARDT hittills använt truckar med blysyrabatterier – som väger modiga 2,3 ton. ”Vi var tvungna att byta dessa kolosser två till tre gånger om dagen – ett riktigt hästjobb”, minns lagerarbetaren Michael Eiser. ”Det ville vi bespara vårt team i framtiden, i synnerhet som bytet även tog

upp värdefull arbetstid”, tillägger Volker Rankl. Därför började ansvariga att leta efter nya lösningar i juli 2020. Till slut föll valet på två LindeK-truckarsom sedan december 2020 ersätter de truckar man haft hittills från en annan tillverkare. Den viktigaste nyheten här är bytet från blysyra till den modernaste Li-ION-tekniken från Linde MH.

Volker Rankl, Head of Logistics hos LINHARDT
Vi har utan problem kunnat använda gränssnitten för de nya Linde K-truckarna i nätverket med vårt Warehouse Management System.

Volker Rankl, Head of Logistics hos LINHARDT

Effektivitet, varumärke: utmärkt

Inga tidsödande och jobbiga batteribyten eller underhållsarbeten, bytesstationen har kunnat tas bort, enkel snabbladdning och en upp till 30 procent högre energieffektivitet. LINHARDT blev man genast övertygad om det effektiva energisystemet frånLinde. ”Vi klarar oss utan problem under tre skift eftersom det går att snabbladda under tiden som lastbilarna expedieras i det tidiga och sena skiftet. På helgerna kan truckarna laddas fullt i lugn och ro”, förklarar truckföraren Michael Eiser. När det gäller användningsdugligheten blir det alltså en stor grön bock bakom de röda Li-ION-truckarna!

Integration, varumärke: intelligent

När det gäller logistikansvarige Volker Rankl är han framför allt imponerad av hur smidigt truckarna kunde integreras. Trots bytet till Linde MH kunde alla befintliga logistikprocesser behållas och truckarna kunde utan problem anslutas till det existerande lagerhanteringssystemet. Även de tre olika pallstorlekar som LINHARDT arbetar med fungerade utan problem. ”I samband med omställningen till Linde-truckarna behövde vi varken göra några systemändringar eller några andra anpassningar. Allt gick som smort”, säger Volker Rankl.

Projektresultat, varumärke: utmärkt

”På totalen har det lönat sig att vi tog oss an det här projektet”, konstaterar Volker Rankl nöjt. Och hos förpackningsproffsen finns det ännu mer att ta sig an – LINHARDT har satt som mål att på medellång sikt öka den totala effektiviteten i anläggningen med 70 procent. Förutsättningarna för det kan knappast bli bättre än med de här två nya starka hjälpredorna …

Höglager hos förpackningsspecialisten LINHARDT

LINHARDT Gruppe

LINHARDT Gruppe är en förpackningsspecialist med huvudkontor i Viechtach, Tyskland. Där och på två andra platser i Tyskland och utomlands skapas en mängd olika förpackningslösningar i aluminium och plast för områdena Healthcare, Beauty och Home. För logistiken anlitar det traditionsrika företaget, som grundades 1943, sedan länge Lindes truckar: på huvudkontoret i Viechtach används totalt elva truckar från Aschaffenburg – frånlåglyftare ochledstaplare viamotviktstruckar tillsmalgångstruckar.