Webbläsaren du använder är inte kompatibel. Välj en annan webbläsare för att få ut det bästa av vår webbplats.

Plockning på upp till 17,7 meters höjd

En kombination av två truckar blev lösningen
En kombination av en K-truck och en V modular-truck från Linde hos Hachette UK.

Hur plockar man gods så ergonomiskt som möjligt på upp till 17,7 meters höjd? Den ena har den lyfthöjd som krävs och den andra är utformad för maximal plockningskapacitet. En smart kombination av en Linde K-truck och Linde V modular var svaret hos Hachette UK:s distributionslager utanför Oxford.

Distributionslagret är ett av världens största lager för trycksaker. Här förvaras över 18 miljoner böcker. Allt från bestsellers till tidlösa litterära klassiker och barnböcker. I de 37 hyllgångarna finns nästan allt som en läsare vill ha. Över 200 medarbetare ser till att de skickas iväg smidigt. Fördelat över två arbetsskift lagras varorna in från lastpallar på över 66 000 plockställen varifrån beställningarna sätts samman.

Ju högre hyllor desto bättre

Redan 2018 lades grunden för det som idag är ett framgångsrikt distributionscentrum.

- Redan när vi planerade lagret frågade vi oss hur högt upp vi kunde gå, erinrar sig Marc Travers, verksamhetsansvarig på Hachette UK Distribution.

I slutänden ska ytan på över 37 000 kvadratmeter utnyttjas till max, och inte minst av kostnadsskäl började man lyfta blicken uppåt. Av en lycklig slump presenterade Linde samtidigt den nya Man Up-kombitrucken K för in- och utlagring och plockning i höglager på upp till 18 meters höjd.

- Vi tittade på trucken i Tyskland hos en pilotkund och visste direkt vad det handlade om. Våra hyllor skulle också bli 18 meter höga, och Lindes K-truck passar perfekt för vår inlagring av hela lastpallar, förklarar Travers.

Plockning på nästan 18 meters höjd – är det möjligt?

Passar en Linde K-truck också för manuell plockning av i snitt 10 kg tunga kartonger hela dagen? Med tanke på ergonomin behövdes en annan lösning.

- I slutänden utgörs 98 % av alla plockningar av enskilda varor, och eftersom det rör sig om böcker så är det ett hårt jobb, understryker Travers.

Efter en titt i Lindes produktutbud hittade man det perfekta fordon för Hachette: Man Up-plocktrucken Linde V modular.

- Föraren gynnas av truckens låga lyfthöjd när de placerar kartonger med böcker framför sig på pallen, fortsätter Travers.

Men det fanns ett problem. Fordonets maximala lyfthöjd är 14 meter (denna höjd är ett tillval, standardhöjden är 12 meter). Men i Hachettes specifikationer kunde hyllorna vara 18 meter höga.

- Så vi frågade Linde om de inte kunde ta hytten från en V modular-truck och sätta den på K-trucken. Det blev en ny truck som specialutvecklades enbart för vår anläggning, förklarar Travers.

Den nya KV-trucken från Linde Material Handling hos Hachette UK.
KV-trucken kombinerar egenskaperna hos en smalgångstruck med dem hos en plocktruck.
Mycket hög och mycket smal – inga problem med KV-trucken från Linde Material Handling.
Den nya KV-trucken från Linde Material Handling hos Hachette UK.
KV-trucken kombinerar egenskaperna hos en smalgångstruck med dem hos en plocktruck.
Mycket hög och mycket smal – inga problem med KV-trucken från Linde Material Handling.

Linde K + Linde V modular = Linde KV

Linde skulle inte vara Linde om man inte också skulle genomföra sådana individuella anpassningar. Från idé till genomförande tog det åtta månader innan den unika ”hybridtrucken” av Linde K och Linde V modular började användas hos Hachette.

- Den stora hytten med den låga lasthöjden och orderplockningsskydden på sidorna ger oss möjlighet att plocka från pallen även på dessa höga höjder. Avståndet mellan föraren och pallen – och därmed också till avställningsplatsen där upp till 10 kg tunga paket ska placeras har också minskats med 80 cm. Det ökade arbetstakten enormt, och plockningsuppdragen blir 15 – 20 produktivare jämfört med vanliga Linde K-truckar. Vi kunde inte ha önskat oss något bättre, bekräftar Travers.

För påfyllningen av hyllor med hela lastpallar används fortfarande de klassiska Linde K-truckarna, som styrs med induktion och är utrustade med Linde Dynamic Reach Control.

- Med detta stödsystem börjar inte lastpallarna skaka eller gunga under hanteringen, och våra medarbetare kan snabbt, säkert och bekvämt placera lasterna där de ska vara säger Travers.

Flottan av truckar från Linde i distributionslagret för Hachette UK.

Hachette UK Distribution

Hachette UK Distribution en del av koncernen Hachette UK . Tidigare hade företaget de försäljningscentren LBS och Bookpoint, som kompletterats med det nya HHC (Hely Hutchinson Centre) som öppnades den 20 augusti 2018. HHC är ett av de mest avancerade distributionscentrumen i Europa, med toppmoderna automatiserings- och systemlösningar som garanterar förstklassig service för både kunder och förläggare. Hachette erbjuder omfattande försäljningstjänster åt över 20 förlag. Varje år skickar Hachette UK Distribution över 64 miljoner böcker till mottagare i hela världen. Var fjärde bok som levereras till brittiska bokhandlar kommer från Hachette UK Distribution.