Webbläsaren du använder är inte kompatibel. Välj en annan webbläsare för att få ut det bästa av vår webbplats.

Autotruckar hos BASF Italia

Säkerhet och flexibilitet i fokus
Autotruck från Linde på BASF

Bara för att något är enkelt behöver det inte vara mindre bra. Ett bevis på det är automationsprojektet som genomförs hos BASF Italia. För att optimera effektiviteten och säkerheten integrerades en flexibel och säker lösning för Logistik 4.0 i form av en automatiserad truck.

Kvalitet på molekulär nivå

BASF är ett företag inom kemiindustrin med 110 000 anställda runtom i världen. Företaget förser nästan alla industrier och länder med produkter. På Pontecchio Marconi-anläggningen i Italien görs tillsatser för plast och framför allt ljusstabilisatorer och antioxidanter.

En automatiserad Lindetruck

Automatiserad Lindetruck som används hos BASF

Anläggningen i Bolognaprovinsen, som följer strikta säkerhetsstandarder (Seveso III-direktiven), har en viktig roll inom BASF's logistik- och produktionsnätverk. Företaget är direktleverantör till kunder och lager i mer än 50 länder över hela världen.

Från problem till lösning

Vi kontaktade Linde för att hitta en enkel men också effektiv och skräddarsydd lösning.

Mario Serranti, Supply Chain and Logistic Manager på BASF

Standardisering och anpassning kombinerat på bästa sätt

Linde skapade en automatiserad lösning för BASF Italia. Lösningen följer ett strikt protokoll för att garantera maximal säkerhet. En första säkerhetsanalys var därför integrerat i projektet.

– När Lindes lösning formades såg vi direkt potentialen ur automationssynpunkt och framför allt säkerhet, säger Mario Serranti.

Produktionsmöte på BASF

Produktionsmöte på BASF

Lindes integrerade lösning med robottruckar möjliggör automatisering av uppgifter med lågt mervärde och optimerar säkerheten. Robottruckarna arbetar självständigt på en begränsad yta utan samspel med medarbetare. Lösningen hjälper BASF på vägen mot Industri 4.0.

Kan konfigureras på detaljnivå

Styrkan i Lindes lösning finns i konfigurationen. Standardtruckar förvandlas till intelligenta truckar tack vare programvara som integreras i kundens IT-infrastruktur. Staplaren kommunicerar direkt med förpackningssystemet:

– Systemet avgör tider och ber trucken att vid rätt tillfälle ta bort en färdig pall eller förse processen med en tom pall, säger Serranti.

Installationen krävde inga ändringar i infrastrukturen, utan bara en installation av en laser på trucken. Lasern mäter avståndet till den viktigaste infrastrukturen i lagret och jämför med en karta av arbetsområdet i programvaran. Lindes automatiserade system kan röra sig på en yta som reproduceras i staplarens minne. Tack vare detaljerade analyser i förväg tog det bara ett fåtal månader från planering till driftsättning av trucken.

Allt som krävs för maximal säkerhet

automation_truck-moving-construction-6891

Huvudfokus för projektet var att garantera och förbättra säkerheten. Projektet inkluderar alla säkerhetsdelar som krävs för automatiserade truckar. En riskbedömning genomfördes och sedan såg man till att Linde Robotics täckte alla gällande krav.

Staplaren är försedd med ett flertal lasrar som kontrollerar miljön i alla riktningar. En laser övervakar gafflarna och lasten på dem. En annan laser upptäcker hinder. När ett hinder upptäcks bromsar trucken automatiskt. Dessutom är trucken utrustad med dubbla nödstoppsknappar, en akustisk varningssignal och BlueSpot™ . Dessa säkerhetsfunktionergaranterar maximal säkerhet för automationslösningen.

Ett flexibelt projekt

– Det integrerade projektet gör det möjligt för oss att agera direkt. Skalbarheten är en stor fördel. I en global marknad som konstant och snabbt rör sig är det svårt att förutse utvecklingen av logistiska och produktiva flöden på medellång sikt, förklarar Mario Serranti.

På BASF arbetar de automatiserade truckarna nu i två skift dagligen. Hastigheten kan ökas i takt med ökad ordervolym eller att ytan för tillfällig lagring utökas. Användningen kan konfigureras om när som helst.

Säkerhet är den viktigaste fördelen för BASF: Idag fungerar automationslösningen utan risk att störa medarbetare och trucken stannar automatiskt och utan någon kontakt när en medarbetare närmar sig.

Automatiserad truck från Linde

Automatiserad truck från Linde förlyttar pall.

Implementeringen är ett utmärkt exempel av den optimering ett Industri 4.0-projekt kan ge ett företag. En stor dos innovation i ett enkelt, men inte banalt, system som gör det möjligt att förbättra arbetet och garantera säkra arbetsförhållanden. Automationslösningen har lett till en förbättring i förpackningsprocessen – till fördel för hela företaget. Vilken utmärkt kemi.

Flexibilitet är ett viktigt värde att investera i.

Mario Serrant, Supply Chain and Logistic Manager på BASF