Lindes truckar på Forsmark
Säkerheten på Forsmark är ett krav

Med truckar från Linde

Forsmarks kärnkraftverk

Forsmarks kärnkraftverk är en av de största elproducenterna i Sverige med en produktionskapacitet på 20-25 TWh/år. Kraftverket ligger vid Upplandskusten i norra Roslagen och är en av de största arbetsgivarna i Östhammars kommun. Forsmark är Sveriges yngsta kärnkraftsanläggning. Samtliga tre reaktorer togs i drift på 1980-talet. Kraftverket har 1 200 anställda, omsätter 5,7 miljarder SEK och ägs av Vattenfall (66 %). Mellansvenska Kraftgruppen AB (25,5 %) och Sydkraft Nuclear Power AB (8,5 %).

Inga andra arbetsplatser i Sverige har så rigorösa säkerhetsbestämmelser som kärnkraftverken. I huvudförrådet på Forsmark finns 25 Lindetruckar. Här inne, liksom på hela området, är det STARK som gäller.

STARK står för stanna upp, tänka efter, agera, reflektera, kommunicera, och sammanfattar hur alla som arbetar på Forsmark ska hantera situationer som berör säkerhet.

Säkerheten kommer först, även när det gäller truckarna i huvudförrådet. Under det senaste året har den mixade truckflottan utökats med flertalet Lindetruckar.

– Vi jämförde Linde med andra fabrikat när vi skulle förnya flottan. Och kom fram till att Linde var snäppet bättre än konkurrenterna på många punkter, säger Kim Rosman, teamleader och truckansvarig på ISS, som driver huvudförrådet.

På samma sätt som medarbetarna på ISS bär skyddsskor och varselkläder är Lindetruckarna utrustade till tänderna med säkerhetsfunktioner som Truck Spot, VertiLight och LED Stripes. Och mer är på gång.

– Vi ska testa Safety Pilot och även installera Linde connect, säger Kim.

– Dessutom har Linde en hög säkerhetsnivå redan i standardutförande, till exempel med dubbelpedal och tiltfunktion på motviktarna, inflikar Niklas Ekman, servicechef på förrådet.

Lindes säkerhetsfunktioner hjälper oss att hålla en hög säkerhet

Han fortsätter:

– Lindes säkerhetsfunktioner hjälper oss att hålla en hög säkerhet i förrådet. Det är trångt här och människor rör sig hela tiden i gångar och på öppna ytor. Det innebär alltid en risk, och vi vill reducera dem till ett minimum.

Mängden känsligt gods är också en faktor ur säkerhetssynpunkt.

– Vi transporter mycket känsligt gods i lokalerna; från långa sonder och tunga motorer till känsliga packningar, filterstavar och kretskort. Då gäller det att truckarna är balanserade på rätt sätt för att körningen ska vara jämn och lugn, säger Lina Björn, teamleader och logistikansvarig.

Uppgraderingen av flottan med Lindetruckar kommer att fortsätta.
– En femtonare levereras snart och även andra truckar är på väg in. Det sista året har vi investerat otroligt mycket i truckar. Det var välbehövligt, för vår flotta var ganska sliten och eftersatt. Nu har vi fräscha, effektiva Lindetruckar som är pålitliga och säkra. För mig är det extra roligt. Jag har kört Linde på andra arbetsplatser och var lite av en Lindefantast sedan tidigare, säger Kim och ler.