Webbläsaren du använder är inte kompatibel. Välj en annan webbläsare för att få ut det bästa av vår webbplats.

Almroths anläggning på Bråvalla

Lindetruckar hanterar stålet i Sveriges största tält
Lindetruck som lossar stålrullar i Almroths tält.

Från landsvägen intill Bråvalla flygplats ser lagertältet vid en av landningsbanorna inte ut som något speciellt. Åk närmare – och det är imponerande stort. Precis som Lindes 16-tonnare och kapaciteten att hantera SSAB:s stålrullar.

– Vår logotyp på taket är drygt 1 000 kvadratmeter, säger Marcus Wallgren, produktionschef på logistikföretaget Almroths.

Almroths

Företaget startade som flyttfirma och hade även åkeri tidigare. Nu består verksamhetenav tre ben. Speditionsavdelningen som förmedlar transporter inom EU och övriga världen, Flytt och Self storage (med varumärket Egna Förråd) samt 3PL-verksamheten som expanderar kraftigt och finns på 6 siter inklusive Bråvalla. 3PL-delen består av 60 000 kvadratmeter yta, varav 50 000 för industri och grossistflöden och 10 000 för e-handel.

Linde, Almroths, SSAB och Hallbyggarna är företagen som har gjort hanteringen av stålrullar på Bråvalla möjlig. Linde har leveraret en 16- och en 8-tonnare, Almroths driftar anläggningen, SSAB lastar och lossar stålrullar av märket Green Coat och Hallbygarna har färdigställt tältet som är 229,5 meter långt, 35 meter brett och 12 meter högt. Hallen, för det är egentligen mer en hall än ett tält, är Sveriges största i sitt slag. Det består av 12 000 kvadratmeter specialväv och väger 148 ton. Varför placerades den unika byggnaden på Bråvalla?

– Tidigare hade vi lagret i Norrköpings hamn. Men vi ville flytta till större lokaler där vi är ensamma. Det nya mellanlagret skulle ha ett läge som gör att vi slipper åka från Finspång genom hela stan och bidra till att minska den tunga trafiken i centrala Norrköping, säger Therese Green, Contract Manager Warehouse på SSAB.

– Vi ville också ha ett flexibelt lager som kan hantera både maxkapacitet och säsongsvariationer. Under högsäsong, från mars till augusti, når vi maxkapaciteten på 18 000 ton, medan det bara är 12 000 ton just nu.

– Det har varit en resa att hitta rätt plats, säger Marcus Wallgren. Vi började titta runt i december 2017 och fick till slut tips om Bråvalla av en före detta anställd hos oss. Vi fick klartecken av vår arrendator Norrköpings kommun, säkerställde att marken har bärighet för extremt tunga laster och, ja, nu är allt klart – och det känns väldigt bra.

– Vi har fått exakt det vi vill ha. Ett öppet lager på en säker plats där det finns potential att växa, säger Therese.

Det är SSAB i Finspång som tillverkar företagets spetsprodukt Green Coat som lagerhålls på det gamla flygfältet, en gång hemvist för flygflottiljen F13. Bråvalla-lagret tar dagligen emot 350 ton stålrullar eller 10 långtradare, som ska lossas och lastas. En 16-tonnare från Linde sköter hanteringen utomhus, medan en 8-tonnare rangerar godset inne i hallen.

Det krävs stora maskiner för stora hanteringsytor. Truckgångarna i hallen är sex meter breda och det behövs för att kunna jobba effektivt med rangeringen, säger Marcus.

Den stora maskinen kan hantera två rullar i taget och har därför individuell sidföring på respektive gaffel för att ge balans och säkerhet. 8-tonnaren kan utrustas med både pik och gaffel beroende på hantering.

– Båda truckarna har bärgafflar med halvmåneformad ovansida med gummibeläggning som skyddar rullarna. De är också utrustade med fleet management-systemet Connect och har säkerhetsfunktioner som Truck Spot och backkamera. förklarar Ronnie Berggren, säljare på Linde och den som har ansvarat för affären med Almroths.

I affären ingår även 14 andra nya truckar samt fyra begagnade truckar för 3PL och e-handel – skjutstativare på 1400 kg, elmotviktare på 2 respektive 5 ton, 3,5 tons dieseltruckar samt ledstaplare och låglyftare.