Webbläsaren du använder är inte kompatibel. Välj en annan webbläsare för att få ut det bästa av vår webbplats.
7 tips för säker truckkörning i vinter
Motviktstruck från Linde i en ismiljö.

Det börjar vankas vinter, vilket innebär kyla, mörker och tuffare väglag. Precis som vi människor behöver vantar, mössa och en varmare jacka för bättre förutsättning att tackla vintern, behöver våra truckar även dem en uppgradering. Nedan listar vi våra sju främsta tips för en säker truckkörning utomhus.

1. Maxa batteriets kapacitet

Batterier blir mer känsliga under hårda väderförhållanden. För att se till att batterierna har en ordentlig livslängd – se till att kontrollera dem regelbundet under de kallare månaderna. Bly-syrabatterier är lite känsligare och mår bäst av fasta rutiner och laddas helst fullt. Varken litiumjon- eller bly-syrabatterier mår bra av att djupurladdas. Extra viktigt att batteriet är fulladdat är om trucken ställs av i kylan.

Läs mer om hur du bäst ser över truckbatteriet här.

2. Kontrollera kylsystemet

Det är viktigt att du kontrollerar kylsystemet lite extra under denna period. Se till att du har rätt mängd glykol i och kontrollera fryspunkten med en glykolprovare.

3. Se över däcken

Befinner du dig i ett område där det är mycket snö och is kan det vara bra att överväga att skaffa däck som är specialiserade för just dessa förhållanden. Åtminstone behöver däcktrycket och mönsterdjupet kontrolleras.

Men för att vara extra säker ska det alltid vara plogat och sandat under vinterförhållanden.

4. Testa bromssystemet

Förhoppningsvis är detta något som görs regelbundet året om, men särskilt viktigt är det under vintermånaderna då fungerande bromssystem är av största vikt vid tuffare väglag. Undersök bromssystemet ordentligt!

5. Byt ut oljan

För att ge bästa förutsättningen under vintern är det bra att byta olja. Detta är ofta ett jobb för en erfaren tekniker, om du har en på plats – se även till att de kontrollerar andra kritiska komponenter som bränsle-, luft-, transmissions- och hydraulfilter.

6. Se över avgassystemet

Var uppmärksam på eventuella kolmonoxidläckor i avgassystemet, att köra en truck vars avgassystem inte är noggrant kontrollerat kan vara farligt. Upptäcker du några läckor ska du omedelbart ringa en tekniker för hjälp.

7. Kontrollera att du har ordentlig belysning

Och sist men absolut inte minst - är din truck utrustad med rätt belysning för den mörkare säsongen? Syns trucken ordentligt? Ser du arbetsområdet ordentligt?

Titta på truckens varnings-, arbets-, och baklampor. Generellt för sikten – glöm inte att rengöra rutor och speglar från snö och is innan du börjar köra.

Ytterligare belysningslösningar hittar du här.