Webbläsaren du använder är inte kompatibel. Välj en annan webbläsare för att få ut det bästa av vår webbplats.
4 nycklar för en mer hållbar materialhantering
En Lindetruck som är täckt av gröna löv.

Vi befinner oss i en tid där hållbarhet är mer relevant än någonsin och prioriteras högt hos många verksamheter. Materialhanteringen, med sin stora miljömässiga inverkan på vår planet, spelar en avgörande roll i vårt gemensamma arbete mot en grönare framtid. I denna artikel tittar vi närmare på fyra viktiga nycklar för att främja en mer hållbar materialhantering.

1. Välj hållbara produkter

När det gäller att driva en hållbar verksamhet spelar valet av rätt utrustning en avgörande roll, särskilt när det kommer till truckar. Att välja en hållbar truck kan ha en betydande positiv inverkan på vår planet, samtidigt som det bidrar till en mer kostnadseffektiv drift. En hållbar truck är inte bara en maskin som drivs med mer miljövänlig och energieffektiv teknik som eldrift, en hållbar truck ska även vara tillverkad med hänsyn till hållbarhet, vara konstruerad för att vara användbar över tid, vara tålig och underhållsvänlig. Detta förlänger dess livslängd och minskar behovet av att byta ut den.

Består stor del av er truckflotta av förbränningsdrivna truckar? Då kan det vara idé att gå över till elektriskt drivna. Det finns till och med elektriskt drivna truckar som inte genererar något utsläpp alls med rätt energilösning. Numera finns det truckar på upp till 18 ton i elektriskt drivet utförande, något som man inte trodde skulle vara möjligt.

Om verksamheten inte riktigt är redo att gå över till elektriskt driven truckflotta kan ni istället se till att använda sig av hållbart bränsle. HVO100 är ett fossilfritt bränslealternativ som består av vegetabiliska oljor som behandlas och reageras med väte. Använder man sig av HVO100 kan klimatpåverkan minskas med uppemot 90% tack vare en reducering av de totala koldioxidutsläppen.

2. Överväg begagnade alternativ

När det kommer till att välja rätt truck för er verksamhet, kan valet mellan en ny och en begagnad truck ha en betydande inverkan på både ekonomi och miljöpåverkan. Faktum är att välja en begagnad truck ofta är både ett ekonomiskt och miljömässigt hållbart val.

Från en hållbarhetssynpunkt innebär att köpa en begagnad truck att du förlänger livet på en befintlig maskin istället för att bidra till tillverkningen av en ny. Begagnade truckar består ofta av returnerade truckar från exempelvis långtidshyra, det innebär att de servats regelbundet och sedan kontrollerats och renoverats för att ta sig an nya uppdrag. Du kan läsa mer om vad man bör tänka på när ni ska köpa en begagnad truck här.

3. Ta hand om truckflottan

Att vårda din truck ökar inte bara dess prestanda och säkerhet, utan bidrar också till ökad livslängd och en mer hållbar och kostnadseffektiv truckflotta. Regelbunden service och underhåll är hjärtat i detta arbete. Ett smidigt sätt att hålla koll på truckens hälsa är att varje dag utföra den dagliga tillsynen. Snabbt åtgärdande av skador, kombinerat med korrekt användning av trucken, bidrar till längre livslängd, ökad prestanda och säkerhet.

Att ta väl hand om truckflottan sparar på nya resurser, minskar kostnaderna och kan bidra till att uppfylla era hållbarhetsmål.

4. Välj rätt energilösning

Rätt energilösning för er truckflotta spelar en avgörande roll. En effektiv och hållbar energilösning minskar utsläppen, sparar energi och minskar driftskostnaderna. Det påverkar både planeten och företagets ekonomi, så det är avgörande att göra ett välgrundat och hållbart val. Men att välja rätt energilösning är enklare sagt än gjort, det är många faktorer som spelar in.

Truckarnas användning, utrymme för tank- eller laddutrustning, krav på energikostnader och miljömässiga mål är några av aspekterna som påverkar vilket alternativ som passar er verksamhet bäst. Vi vet att det är mycket att tänka på för att hitta rätt lösning och erbjuder därför kostnadsfri energirådgivning med våra specialister. Läs mer och boka rådgivningen här

Med några noga valda förändringar i verksamheten kan ni utveckla en mer hållbar materialhantering, vilket ger betydande fördelar i vår gemensamma strävan mot en grönare framtid.