Webbläsaren du använder är inte kompatibel. Välj en annan webbläsare för att få ut det bästa av vår webbplats.

Komplett utbud av litiumjondrivna truckar

19 sep. 2018

De största elektriska motviktstruckarna från Linde Material Handling finns nu tillgängliga med litiumjonbatterier. Det innebär därmed att det går att välja mellan blysyra- och litiumjonbatterier på alla elektriska motviktstruckar i Lindes sortiment.

Sedan 2017 har det varit möjligt att välja litiumjonbatterier för nästan alla eldrivna Lindetruckar med lastkapacitet upp till fem ton. Litiumjonsortimentet blir nu komplett när Linde Material Handling även erbjuder litiumjonbatterier för elektriska motviktstruckar med lastkapacitet upp till åtta ton.

– Bara ett fåtal tillverkare erbjuder elektriska motviktstruckar i den här storleken. Vi är därför stolta över att kunna erbjuda en komplett lösning med litiumjonbatteri och laddare även för dessa truckar. Här blir fördelarna med litiumjontekniken, som ökad tillgänglighet och elimineringen av batteribyten, särskilt tydliga. Samt de positiva effekterna som högre körhastighet och temperaturresistens, säger Björn Walter, produktchef för motviktstruckar på Linde Material Handling.

Med litiumjonbatteri kan trucken accelerera till 20 km/h med eller utan last, vilket är en klar fördel jämfört med blysyramodeller. Det går hand i hand med den förbättrade prestandan litiumjonbatterierna medför.

Resistenta mot både kyla och värme

De kraftfulla truckarna med litiumjonbatterier är också robusta, inte minst när det gäller temperaturer. 90-voltsbatterierna fungerar både i kalla förhållanden men också i industrimiljöer med hög värmebelastning. Litiumjonbatterier hettas inte upp, till skillnad från motsvarande blysyrabatterier. Det innebär att de annars nödvändiga avbrotten för att kyla batterier, som ibland tar timmar, inte längre krävs.

En annan fördel med litiumjontekniken är att batteribyten inte är nödvändiga – en fördel som blir extra påtaglig för truckar med lastkapacitet mellan sex och åtta ton.

– Ett blysyrabatteri med samma storlek väger ungefär tre ton och måste bytas ut med hjälp av en truck till exempel. Det kostar inte bara tid och pengar, utan skapar också flera risker som skador på anställda, batteri eller truck, säger produktchefen Björn Walter.

Mindre utsläpp – ökad hållbarhet

Litiumjondrivna truckar bidrar dessutom till ökad hållbarhet. De genererar lägre koldioxidutsläpp än truckar med blysyrabatterier eller dieseldrivning. Under laddningsprocessen bildas heller inga skadliga batterigaser.
– Mycket talar för litiumjontekniken. Med ett omfattande utbud, generösa garantivillkor och flexibla rentalkontrakt för batterier säkerställer vi nu ökad tillväxtdynamik, avslutar Björn Walter.