Webbläsaren du använder är inte kompatibel. Välj en annan webbläsare för att få ut det bästa av vår webbplats.
Bild från Lindes truckutbildning
Ökad efterfrågan på utbildning

Lindes breda utbildningsprogram

Tore Mattsson är utbildningsansvarig hos Linde. Han ser en tydlig trend på vilken vikt företag lägger på truckutbildning.

– De är mer noga med utbildning och förarintyg än tidigare. Och arbetsledningen har mer kunskap om vilket ansvar de har för att förarna är välutbildade.

I snart 25 år har Tore Mattsson jobbat med utbildning inom Linde. Idag är han truckutbildare på region Öst och tillbringar större delen av sin arbetstid ute hos kund. Oftast handlar det om att han håller i de praktiska övningar som avslutar en truckutbildning – köra, lyfta, daglig tillsyn och kunskap om truckens funktioner.

Den teoretiska delen sköter eleverna på digital väg via nya eTruck, ett system som har funnits i cirka tre år.

– Vi mailar koder till eleverna så att de kan logga in i ePort där den teoretiska utbildningen finns. Teorin består av åtta övningar med totalt 40 frågor inom olika områden. Teoridelen tar tre-åtta timmar beroende på förkunskaper, och när den är godkänd är det dags för de praktiska övningarna. Klarar eleverna uppkörningen får de sitt förarintyg för den trycktyp som finns på deras arbetsplats, förklarar Tore.

Truckutbildningen följer Truckläroplan 10 (TLP 10) som gäller sedan 2010 och omfattar A- och B-truckar, det vill säga låglyftare, ledstaplare (nivå A), höglyftare, motvikstruckar och smalgångstruckar (nivå B).

Tore ser en ökad efterfrågan på truckutbildning.

– Dels för att Linde säljer fler truckar, dels för att det blir fler jobb inom materialhantering. Många yngre tar truckkort, och äldre fyller på med utbildning på truckar de inte har kört tidigare. Att arbetsledningen vet sitt ansvar är också en viktig faktor. Arbetsmiljöverket gör stickprov, och om alla förare inte har intyg kan det leda till böter på upp till 150 000 kronor beroende på hur stort företaget är.

En välutbildad truckförare är en bättre truckförare

Det lönar sig alltid att investera i rätt kompetens och ökad kunskap. Därför har Linde ett brett utbildningsprogram för både den nya logistikarbetaren och den erfarne truckföraren. Utbildningar som leder till ökad säkerhet, ökad lönsamhet och större arbetsglädje. Vilken utbildning passar dig?

På Linde utbildar erfarna och inspirerande lärare hundratals truckförare varje är. Målet är att var och en som gått en utbildning hos oss ska bli säker och effektiv i sitt yrke, trivas på jobbet och känna stort ansvar. Utbildningen leder till ett brett och djupt kunnande.

Välkommen att utbilda dig hos Linde