Radeberger-koncernen satsar på E-truckar
Våga och vinn
Allt måste inte vara svårt i början, inte ens när det handlar om tunga laster. Som ett av de första företagen i bryggeribranschen tog välrenommerade Radeberger-koncernen redan 2015, tillsammans med Linde Material Handling, steget från dieseltruckar till elektriska truckar – ända upp till de tyngsta lyftsegmenten. Ett beslut som i mer än ett avseende visade sig lönsamt.
Vågar man sig ut i okänd terräng kan man få mycket att berätta om. Som i Radeberg nära Dresden (Tyskland) år 1872. Fem herrar träffades – ironiskt nog i en vinbutik – slog sina kloka huvuden ihop och startade ett bryggeri. Ett bryggeri som skulle bli först med att brygga den dittills okända öltypen pilsner i Tyskland. ”Det ska medges: Riktigt så visionär var inte vår plan, men vi lyckades ändå bli pionjärer”, säger Jens Berberich. Han är chef för avdelningarna inköp, logistik och hållbarhet i Radeberger-koncernen, som är Tysklands största privata bryggerikoncern. Där beslöt man nämligen redan 2015 att ställa om truckflottan till klimatvänlig eldrift.
Stor flotta, höga tonnage – och stor sparpotential
Radeberger-koncernen har flertalet produktions- och tappningsanläggningar i Tyskland; till detta kommer logistikcenter och andra anläggningar som hör till företaget, som verkar inom dryckesgrosshandeln, transportlogistik, dagligvaruhandeln och flera andra områden. ”Ser man till hela koncernen har vi ungefär 300 truckar, från 1,5-tonnare till tunga 8-tonnare”, säger Wolfgang Klee, logistikchef på Radeberger Exportbierbrauerei. Fram till år 2015 släppte diesel- och gasolflottan ut ca 9300 ton CO2 årligen. Ett resultat som verkligen innebar en utmaning för ledingen, som Jens Berberich betonar: ”I egenskap av livsmedelstillverkare har vi extra skyldighet att skydda naturen och dess resurser; och den som på allvar vill bli mer hållbar måste börja med att minska utsläppen. Vi behöver inte kompensera för det vi inte släpper ut.”

År 2015 vågade knappt någon i branschen satsa på eldrift i de tyngsta lyftsegmenten.
Jens Berberich, chef för avdelningen inköp, logistik och hållbarhet i Radeberger-koncernen
Pionjär möter debutant: Radeberger bjöd in E80 till en intern tävling
”Offertförfrågan från Radeberger-koncernen 2015 var något alldeles särskilt, även för oss” säger Christian Kunkel på Linde MH:s återförsäljare Suffel Fördertechnik, som ledde projektet tillsammans med Nils Bielmann på Willenbrock Fördertechnik. ”Anbudet sammanföll på ett oerhört lämpligt sätt med lanseringen av eldrivna Linde E80. Vi kunde därför inte ge kunden referenser just från den här truckkategorin.” Lindes representanter var därför spända när det nya kraftpaketet skulle jämföras med eltruckarna från andra tillverkare. ”Så vi startade en intern tävling, inte bara för att kunna jämföra siffror; minst lika viktigt för oss var den konkreta återkopplingen från truckförarna”, berättar Jens Berberich som var ansvarig på Radeberger.
3000 driftstimmar per år: Den nya trucken briljerar i långtidstest
Förarna övertygades framför allt av ergonomin och finkänsligheten i Linde E80 . Efter att trucken vunnit detta race lyckades den nya eltrucken även ta poäng i långtidstestet på anläggningen i Krostitz. ”Med över 3000 driftstimmar på tolv månader fick Lindes eltruck verkligen inget gratis; samtidigt stod vi hela tiden i tät kontakt med projektteamet från Linde och kunde specificera våra speciella behov, framför allt på områdena luftkonditionering och värme. Expertisen från Linde var verkligen top notch”, tillägger Jens Berberich.

Med litiumjonteknik går det ännu bättre
Tillbaka till nuet, och över till Radeberg: Här i Sudkesseln, där man brygger uteslutande Radeberger Pilsener och Radeberger Alkoholfrei samt lokala ölet Callista Aromahopfen, ser man röda truckar surra hit och dit överallt. ”I tvåskiftsdrift lastar vi om, på absoluta toppar, 20 fulla och tomma lastbilar per timme”, berättar logistikchef Wolfgang Klee. Han är lika energisk som de elektriska, litiumjondrivna 8-tonnarna. ”Fram till 2026 kommer vi bara köra litiumjontruckar från Linde – och tack vare den förbättrade energieffektiviteten kommer vi minska vårt CO2-avtryck med ytterligare 30 procent”, understryker Jens Berberich. Förutom det sparar man också tid på att slippa byta blysyrabatterier. Det faktum att Radeberger-koncernen nu använder 80 procent ekocertifierad energi, och dessutom successivt kommer att öka andelen egengenererad energi, rundar av projektet.

Från V till E: Att ställa om innebär att tänka om
Faktum: Den som börjar använda ny teknik måste vara beredd att lägga bort gamla vanor. ”När vi körde med förbränningsmotorer använde en person här på Radeberg samma truck från skiftets början till slut. Vår höga arbetsintensitet och de delvis långa körsträckorna gjorde att vi inte klarade det med eltruckarna”, säger logistikchef Wolfgang Klee. Man hittade dock snabbt en lösning på problemet, tillsammans med Lindes projektteam – nämligen i form av en individuellt anpassad laddningslogik.
Ingen längtar tillbaka till förbränningstiden
”Vi laddar truckarna dagligen mellan klockan 9 och 18, under halvtimmesrasterna. Dessutom har vi fastställt specifika tröskelvärden för truckarna. Om laddningstatusen är lägre kör man trucken till laddstationen och hoppar helt enkelt in i en annan truck, med mer laddning”, förklarar Wolfgang Klee. Detta system, fortsätter logistikchefen, accepterades mycket snabbt av teamet, och omlastningsmängden som krävdes var inga problem: ”En Linde E80 med 6-dubbla gafflar tömmer eller fyller en hel lastbil på mindre än tio minuter. Våra förare arbetar med truckarna som de aldrig hade kört andra. Och jag vet ingen som vill ha tillbaka dieseltruckarna.”
Vi har skapat en exakt tidsplan över när truckarna kör in i laddstationerna, för att försäkra oss om att man alltid har tillgång till en laddad truck.
Wolfgang Klee, logistikchef Radeberger Exportbierbrauerei

Radeberger-koncernen
Funktionen Radeberger-koncernen är en del av familjeföretaget Dr. August Oetker KG och är Tysklands största privata bryggerikoncern, med kända varumärken som Radeberger, Schöfferhofer, Clausthaler, Jever bland många andra. Dryckerna exporteras till över 70 länder, så långt bort som till Chile. Dessutom agerar företagskoncernen genom olika dotterbolag och filialer inom dryckesgrosshandel, transportlogistik, detaljhandel och systemlösningar för gastronomi. Särskilt när det handlar om intralogistik förlitar sig koncernen sedan länge på utrustning och kunskap från Linde Material Handling. I samband med en upphandling år 2015 harmoniserades, effektiviserades och elektrifierades truckflottan, med Linde som enda leverantör. I hela koncernen används ca 300 Lindetruckar av olika tonnage. Hela truckparken, inklusive lagerteknik, omfattar ca 1200 maskiner.