Webbläsaren du använder är inte kompatibel. Välj en annan webbläsare för att få ut det bästa av vår webbplats.

Lastbalanseringen Linde connect:charger förhindrar energieffekttoppar

Kapacitet utan effekttoppar
Smalgångstrucken Linde K i Arvatos lagerhall.

Begreppet effekttoppar är något som ger vilken logistikansvarig som helst gråa hår. Sådana toppar, som uppstår när man laddar flera litiumjontruckar samtidigt, kan bli kostsamma, såvida man inte har ett intelligent system för laddningshantering vill säga. Vilka mervärden som kan komma ur det visar exemplet hos Arvato tydligt.

Åtta år är en evighet i dagens dynamiska teknikbransch. Intralogistiksektorn är inget undantag, där fundamentala förändringar skett under samma tidsperiod.

Fokus energi: ”År 2016, när vi började planera vårt nya distributionscentrum i Hamm, låg fokus på vilken anslutningskapacitet som behövdes för att ladda våra elektriska smalgångstruckar”, minns Tibor Sevenheck från Future Warehouse Team på Arvato. ”Då gick det knappast att förutse att det inte var elpriserna, utan i mycket högre grad nätavgifterna för anslutningskapaciteten som skulle vara kostnadsdrivande.” Just nätavgiften blev under perioden 2016-2024 markant dyrare på anläggningen i Nordrhein-Westfalen. Sevenheck: ”Det stod helt klart: Vi måste göra något åt detta – utan att kompromissa med vår logistiska prestanda.

Linde connect:charger

Litiumjontruckar säkerställer effektiva varuflöden

Logistikprestanda är det näst viktigaste i Hamm. Sedan anläggningen invigdes sensommaren 2022 har Arvato plockat och lagrat mellan 40 000 och 60 000 artiklar åt skönhetsåterförsäljaren Douglas varje dag. Totalt har distributionscentret cirka 520 000 lagerplatser på ena lagret och ytterligare 8000 på ett pallager. Företaget förlitar sig på 17 semi-automatiserade Linde K smalgångstruckar utrustade med litiumjonbatterier för att driva den imponerande anläggningen säkert och effektivt. "Man-up"-trucken kan köras med upp till 18 meters lyfthöjd i två- eller treskift, beroende på säsong, och laddas under rasterna med Lindes laddare. "Tillgänglighet är helt avgörande med våra höga varuflöden", säger logistikexperten Tibor Sevenheck. ”Därför bestämde vi oss för kraftfulla laddare och att ladda alla smalgångstruckar samtidigt under rasterna, så att våra medarbetare kan byta skift utan problem.”

Problemet med effekttoppar

I praktiken visade sig just dessa parallella laddningsprocesser vara en utmaning. För till skillnad från truckar med konventionella blysyrabatterier, som framförallt laddas långsamt under natten, laddar truckar med litiumjonbatteier snabbare och med mycket högre effekt. ”När man tittade på vårt energibalansdiagram så såg man tydliga toppar. Med tanke på de höga nätavgifterna var det inte optimalt ur ett konstadsperspektiv”, säger Tibor Sevenheck. Nätavgiften baseras bland annat på den högsta förbrukade effekten under den uppmätta tidsperioden. Man kontaktade Linde MH:s återförsäljare Neotechnik Fördersysteme i Bielefeld, som 2022 levererat och driftsatt företagets Linde K-truckar.

Intelligent laddningshantering är lösningen

Utmaningen var att säkerställa såväl operationell kapacitet som tillgänglighet samtidigt som lastprofilen optimerades. I dialog med teamet från Linde Material Handling framkom det snart att laddningshanteringssystemet Linde connect:charger var idealt för att möta utmaningarna. Denna modul i Lindes fleet managementsystem består av innovativa hårdvaru- och mjukvarukomponenter som tillsammans möjliggör en intelligent laddningshantering. Alla 17 laddare på Arvato utrustades med hårdvaruenheter som samlar in relevant data om truckarnas laddning och skickar dem till ett centralt styrprogram. Via den digitala dashboarden får logitistkteamet inte bara en detaljerad inblick i varje enskild process, utan kan också ställa in flera parametrar individuellt, till exempel laddningstidsfönster och effektgränser.

Sven Wengh, energiexpert på Linde Material Handlings återförsäljare Neotechnik
Med Linde connect:charger kan vi styra alla 17 laddare punktvis och även reglera strömflödet. På så sätt kunde vi hjälpa Arvato att spara upp till femsiffriga belopp årligen.

Sven Wengh, energiexpert på Linde Material Handlings återförsäljare Neotechnik

Inga kompromisser när det gäller tillgänglighet

”Vi har satt en fast effektgräns på 180 kW med Linde MH:s applikationer. Det vill säga: På det här maxvärdet täcks lastprofilen av alla laddstationer under laddningen, genom connect:charger”, förklara Tibor Sevenheck. ”Och en lägre lastprofil innebär mycket lägre nätavgifter för oss. De årliga besparingarna är femsiffriga”, konstaterar Arvatos logistikexpert nöjt. Samtidigt säkerställer Lindes laddningshantering att truckarna är tillgängliga, trots den begränsade effektmängden. På Arvato konfigurerades connect:charger så att den alltid prioriterar den smalgångstruck med lägst batteriladdning, och tillför mer effekt till tillhörande laddare. ”Det har verkligen lönat sig – vi har alltid tillgängliga truckar och når våra uppsatta mål”, säger Tibor Sevenheck. ”Det är möjligt att vi i framtiden kommer kunna sänka effektgränsen ytterligare. Vi tittar på det just nu.”

Fler fördelar i sikte

Om vi nu pratar om framtiden: För tillfället är majoriteten av Lindes laddare fast anslutna till den centrala connect:charger-styrenheten. ”I framtiden vill vi gärna, tillsammans med Linde MH, gå över till de trådlösa varianterna”, säger Tibor Sevenheck. Och fler milstolpar gällande intelligent energihantering finns redan i planeringen: Så snart det är möjligt ska man även konfigurera dynamiska lastgränser via Lindes laddningsstyrning och koppla upp connect:charger till byggnadens lokala energihanteringssystem via en molnlösning. Då kan Arvato integrera laddningsdata i sin resursplanering på ett ännu mer omfattande sätt, och dessutom utnyttja energin från solcellsanläggningen på taket för laddning, och ytterligare optimera energiförbrukningen. På soliga dagar kan laddningseffekten justeras uppåt dynamiskt med connect:charger. ”Vi pratar om stora process- och kostnadstekniska mervärden”, understryker Tibor Sevenheck och lägger till: ”Energimässigt är vi väldigt nära ett optimalt läge, tack vare connect:charger och den förstklassiga rådgivningen från Linde MH.”

Laddstation för K-truckar från Linde MH

Arvato

Arvato är ett innovativt och internationellt ledande företag inom Supply Chain Management och E-handel, och ett helägt dotterbolag till Bertelsmann SE & Co. KGaA. Ca 17 000 medarbetare arbetar på ca 100 platser med den senaste tekniken för globala kunder från branscher som Consumer Products, Tech, Healthcare, Automotive och Publisher. På sitt distributionscentrum i Hamm i Nordrhein-Westfalen, som uppfördes 2022, driver Arvato ca 32 000 kvadratmeter yta logistik- och fulfillmenttjänster för Douglas GmbH. Totalt används 17 Linde K-truckar vars laddning styrs av energihanteringssystemet ”Linde connect:charger”. För servicen står Linde MH-nätverkspartnern Neotechnik Fördersysteme från Bielefeld.